A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Napjainkban egyre növekszik a természetes gyógymódokat előnyben részesítők aránya. A hazai háztartásokban évente akár 2500 tonna gyógyszer szavatossága jár le. Az ÁNTSZ szerint minden ötödik tablettát feleslegesen váltunk ki, és a visszavitt gyógyszerek jó részéből is csupán pár szem hiányzik.

Napjainkban egyre növekszik a természetes gyógymódokat előnyben részesítők aránya. Ennek nem csak az az oka, hogy megnövekedett az allopatikus kezelésekben csalódottak száma, hanem az is, hogy egyre több ember ismeri fel a holisztikus orvoslás előnyeit, mely nem vagy minimális mellékhatással van az emberre és nem terheli a környezetet, hisz a legtöbb esetben nincs is szükség semmilyen kemikália használatára. A természetes gyógymódok többsége ugyanis az öngyógyító folyamatokat támogatják különböző módon.

Természetes gyógymódok és hagyományos medicina kapcsolata

Hiba lenne azonban azt gondolni hogy, hogy e két megközelítés nem fér meg egymás mellett. Sőt, épp ellenkezőleg: jól kiegészíthetik egymás hatását. A természetes gyógymódok alkalmazása csökkenti a függőséget az allopátiás orvoslástól és hagyományos gyógyszerektől. Ez azt jelenti, hogy számos esetben az emberek önmaguk tudnak hatékony lépéseket tenni egészségük megőrzése és kisebb problémák kezelése érdekében. A legtöbb ilyen nem hagyományos gyógymód ugyanis egyszerűen elsajátítható és sok esetben nincs szükség bonyolult ismeretekre és kiegészítő eszközre sem például a reiki energia gyógyászat esetében sem – írja a jikidenreiki.hu

Ezen természetes módszereket alkalmazva javítható a testi-lelki egészség és nagyon sok ember ébred rá arra az egyszerű tényre, hogy önmaga is jelentős lépéseket tud tenni megfelelő fizikai-lelki állapota érdekében: képes azt karban tartani és szükség szerint helyre állítani az egyensúlytalanságot.

Ez nem jelenti azt, hogy teljesen száműzni kell a modern orvoslás vívmányait, de nem mindegy, hogy egy kisebb fájdalom vagy megfázás esetén valaki marokszám szedi a gyógyszert, ami ráadásul a tüneteket nyomja el vagy épp ellenkezőleg a természetes gyógymódok alkalmazásával a jelentkező tünetek gyökér okát kezeli és szünteti meg, felgyorsítva a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

Hogyan javítható a globális környezet?

Magyarországon a kórházak, rendelő-intézetek egyes becslések szerint átlagosan évente nagyjából 9-10 ezer tonna veszélyes, illetve fertőző hulladékot termelnek, melynek megsemmisítési költsége intézményenként 25-30 millió forint, összesen 2,5-3 milliárd forint évente.
Azonban a hazai háztartásokban sem sokkal jobb a helyzet: évente 2000-2500 tonna gyógyszer szavatossága jár le és kerül megsemmisítésre. Az ÁNTSZ gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatója szerint Magyarországon minden ötödik tablettát feleslegesen váltják ki és a visszavitt gyógyszerek jó részéből is csupán pár szem hiányzik. Sajnos azonban sok helyen kerül a leselejtezést kövezően a kommunális hulladékba vagy szennyvízbe az ilyen hulladék.

Gondot okoz az is, hogy a magyar lakosság gyógyszerkészletet halmoz fel a lakásában "vész" esetére, ami a legtöbb esetben nem kerül felhasználásra. Ez a felhalmozás az elmúlt 15 évben tízszeresére nőtt. Ami szomorú, hogy ezek a készletek 70-80%-a nem betegségek kezelésére szolgál, hanem készenléti vagy maradék gyógyszer. Sok esetben a korábbi betegségekből visszamaradt készleteke is otthon kallódnak. Ezért minden embernek felelőssége van abban, hogy mennyire felelősen bánik a megvásárolt gyógyszer készletével, illetve maga is csökkentheti a kiadásait és a pazarlást, ha a természetes gyógymódokat alkalmazza a kisebb problémák esetén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás