A rovat kizárólagos támogatója

Biztonságosan maximum 35 centiméteres törzsátmérőjű fák ültethetők át, vagyis az áthelyezésre szánt százéves platánok halálra lennének ítélve.

Az LMP vizsgálja annak lehetőségét, hogy természetkárosítás miatt feljelentést tegyen a Városliget Zrt. és annak alvállalkozója ellen egy, a Városligetben található platánfacsoport tervezett átültetése miatt – jelentette ki a helyszínen tartott tegnapi sajtótájékoztatón a párt fővárosi képviselője. Csárdi Antal úgy vélekedett, hogy biztonságosan maximum 35 centiméteres törzsátmérőjű fák ültethetők át, vagyis az áthelyezésre szánt százéves platánok halálra lennének ítélve.  Azt is ki kívánják vizsgáltatni, hogy a rendőrség mennyiben követ el kötelezettségszegést, amikor a tervezett bűncselekmény megakadályozása helyett a ligetvédőket “vegzálják” – tette hozzá a politikus.

Heltai László a párt VI. kerületi önkormányzati képviselője úgy vélekedett, hogy a most zajló faültetéssel a Városliget Zrt. Rákosi Mátyás munkáját folytatja, ugyanis Rákosi irtotta ki a Rondó nevű terület felén a fákat a Felvonulási tér betoncsíkjának lefektetése érdekében. Ugyanakkor ismét átverték a budapestieket, mert azt mondták nekik, hogy a Néprajzi Múzeum elhelyezéséhez szükséges terület, csak a lebetonozott részt foglalja majd el – tette hozzá.  Arról is szólt, hogy a most dolgozó cég ültetett át 60 fát az állatkert területén is. Ezek közül 11 már elpusztult és további 20 valószínűleg már beteg – mondta a politikus.

Moldován László a párt VII. kerületi önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy a főváros leglátogatottabb közparkjában nem ritkítani, hanem ültetni kellene a fákat. Szakértők szerint is lehetetlen, hogy egy másfél évszázados fa túléljen egy átültetést, annál is inkább, mert a markolóval a gyökérzet felét már tönkretették – mondta Moldován László.

Tegnap reggeltől Ligetvédők egy maroknyi csoportja próbálta megakadályozni a fák átültetését, többen a munkagéphez láncolták magukat, illetve fizikailag akadályozták a munkát.  A Városliget Zrt. az MTI-vel azt közölte, hogy folytatódik a fák átültetésének előkészítése a Városligetben. A leendő Néprajzi Múzeumnál az elmúlt hét óta végzik a fák beöntözését a kertészeti szakemberek, és ma újabb, a gyökérzetre irányuló előkészületi munkák is megkezdődtek a területen. A feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH és magyar partnere, a Galapagos Zoo Service Kft. közösen végzi – közölte a társaság. (MTI).

Tegnap történt:

Hatalmas platánokat ásnak ki a Ligetben, a civilek ismét összecsaptak a rendőrökkel

Platánokért csatáztak

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás