A rovat kizárólagos támogatója
MTI - Budapest

A nemzeti parkok hatékonyabb munkáját szolgáló Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) 2007-ig épül ki – mondta Haraszthy László, a KVM helyettes államtitkára, miután átadta a szükséges térinformatikai szoftvereket a nemzeti park főigazgatóságok képviselőinek.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a nemzetközi övetelményeknek megfelelő adatgyűjtő és szolgáltató rendszer a természetvédelem területi szerveinek helyi hálózatait fogja majd olyan egységbe, amely összeegyeztethető lesz az Európai Unió rendszereivel is.

Domokos György, a térinformatikai szoftvereket kifejlesztő ESRI Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az összesen 241 millió forint értékű programokat cégük az előfizetési díj töredékéért, több mint 90 százalék kedvezménnyel ajánlotta fel a nemzeti parkoknak.

Haraszthy László kifejtette, hogy a TIR segíti a természeti értékek nyilvántartását, a stratégia tervezést, a Natura 2000 területek állapotának nyomon követését, a kutatásokat, a védetté nyilvánítási folyamatokat, a kárelhárítást és az oktatást.

Takács András Attila, a KVM által létrehozott Természetvédelmi Informatikai Tanácsadó Testület elnöke elmondta, hogy a szoftverek mellé jövő év áprilisig 1,6 millió euró értékben az EU egy projekt keretében minden nemzeti park számára számítógépeket és egyéb szoftvereket juttat. Ezzel lehetővé válik a TIR első egységes, országos adatbázisa, a növény- és állatfajokat nyilvántartó rendszer beindulása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás