A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: www.wwf.hu

Természetvédelmi szempontból kifogásolható a nemrég nyilvánosságra került vadászati törvényt módosító javaslat. A WWF Magyarország és a Védegylet elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén csökkenne az erdészeti és természetvédelmi szakhatóságok jogköre, valamint a vadállomány nagyságát szabályozó szakmai korlátok eltörlésével lehetetlenné válhat a természetes erdőfelújulás.

Ezen kívül csalódásuknak adnak hangot, hogy a módosítást az indítványozók nem egyeztették az érintett civil szervezetekkel, holott ezt törvény írja elő.
A Erdő Stratégia elkészültével Magyarország jelentős lépést tett a fenntartható, természetes folyamatokon alapuló erdőgazdálkodás felé. Ám a vadgazdálkodást szabályozó üzemtervekre vonatkozó módosító javaslatok természetvédelmi, valamint erdészeti érdekeket sértenek. Az egyik legjelentősebb változtatás ugyanis eltörölné a vadállomány nagyságát szabályozó paramétereket.
Az eddigi jogszabályok meghatározták a fenntartható, természetvédelmi, erdészeti szempontokból még nem káros vadállomány maximális létszámát. Természetvédelmi szakemberek szerint a jelenlegi szarvas, őz, vaddisznó állományok már így is meghaladják a fenntarthatónak mondható létszámot. Abban az esetben, ha a törvénymódosítást elfogadják, és a gazdálkodási tervekben nem kell meghatározni az említett vadlétszámot, az az állomány további növekedéséhez vezethet, megteremtve ezzel az üzemszerű vadtenyésztés lehetőségeit. Ez nemcsak a vadkárok megszaporodását idézné elő, de magára a populációra nézve is jelentős negatív hatása lenne.
Erdészeti szakmai körökben nem titok, hogy a vadállomány okozta károk miatt Magyarországon szinte lehetetlen erdőfelújítást végezni a terület bekerítése nélkül. A hazai vadkerítések hossza meghaladja a Föld kerületének felét, azaz több mint húszezer kilométert tesznek ki! Ez jelentős költségnövekedést is okoz az erdőgazdálkodóknak. Ez az állapot tarthatatlan, különösen a védett területeken, melyeknek hazánkban 46 %-a erdő. Ha ezt figyelembe vesszük, láthatjuk, ez a törvényjavaslat jelentős hatással lesz a védett területek felére.
Ennek ellenére, a törvényjavaslat elfogadása esetén csökkenne az erdészeti, valamint természetvédelmi szakhatóságok jogköre, amely a WWF Magyarország és a Védegylet szerint kifogásolható.
„A törvényjavaslat elfogadásával, az eddigi tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel tovább növekednek majd az erdőgazdálkodás költségei, valamint lehetetlenné válhat a természetes felújulás hasznosítása, hiszen a vadállomány már így is jelentős károkat okoz az erdőgazdaságoknak’’ – nyilatkozta a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója, Gulyás Levente.

A WWF Magyarország és a Védegylet felhívja a törvényalkotók figyelmét a módosítással járó veszélyekre, valamint további egyeztetéseket kérnek a szakmai körök és az érintett felek bevonásával.

További információ:
Márkus Ferenc, igazgató, WWF Magyarország, tel.: (1)214-5554/113, 30/3111-750, e-mail: ferenc.markus@wwf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás