A rovat kizárólagos támogatója

Több mint 800 millió forint értékű, három projektet tartalmazó fejlesztés zárult le a Hortobágyi Nemzeti Parkban az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A támogatásból élőhely-rekonstrukciós, valamint vizes élőhelyek és fás legelők megőrzésére irányuló fejlesztéseket valósítottak meg.

Schmidt András, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese szerint a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 92 természetvédelmi projekt támogatásáról döntöttek 30 milliárd forint összköltséggel. A fejlesztések az országban 102 ezer hektár, többnyire Natura 2000-es területet érintenek. A 92 pályázat nagyobb része előkészítés alatt van, 13 végrehajtása tart, 2 pedig befejeződött. A pályázatok 41 százaléka vizes élőhelyek rekonstrukciójára vonatkozik, s a pályázók nagy többsége – 70 százaléka – nemzeti park.

Szilágyi Gábor igazgató a részletekről szólva hozzátette: a Hortobágyi Nemzeti Park az „Élőhely-rekonstrukciós fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Parkban” című projekt megvalósítási szakaszára két célt tűzött ki, amelyekre összesen 547,4 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió. A projektnek köszönhetően egyebek mellett javult a kimagasló természetvédelmi értékű és közösségi jelentőségű pannon szikes élőhelyek állapota, helyreállították az eredeti vízjárási viszonyokat, valamint számos védett és fokozottan védett faj hosszú távú megőrzését biztosították. A programban során felszámoltak 266 kilométer gát- és csatornarendszert, s megvalósult 12 420 hektár védett, Natura 2000-es élőhely rekonstrukciója. A beruházás döntően a Hortobágyi Nemzeti Park északi pusztáin zajlott, amely kiemelten fontos élőhelye a világszerte veszélyeztetett kis liliknek és a csíkos fejű nádiposzátának – említette Szilágyi Gábor hozzátéve: a projekt másik célja a hortobágyi Öregtavak részleges rekonstrukciója volt, amely biztosítja a mesterséges halastavi ökoszisztéma kedvező állapotának a fenntartását és hosszú távú működését.

A Vizes élőhelyek és fás legelők megőrzése és fejlesztése az Észak-Alföldön című projektre összesen 265,2 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió. Ezen belül az andaházi vizes élőhely rekonstrukció segítségével megszüntették a csatornahálózatot, elbontották a felesleges műtárgyakat és új, a terület elárasztásában szerepet kapó vízvisszatartó műtárgyak létesültek.
A Fás legelők rehabilitációja a Szatmár-Beregben című fejlesztés összesen 565 hektárnyi szatmári gyepterületen és fás legelőkön zajlott. A változatos élővilágnak otthont adó terület helyreállítása során a szakemberek többek között cserjeirtást, szárzúzást végeztek, hogy visszaszorítsák az agresszívan terjeszkedő, úgynevezett invazív fajokat. Emellett az elpusztult vagy kidőlt fák, valamint a gyepterületeket, árkokat és vízfolyásokat szegélyező facsoportok pótlásával, illetve mesterséges fészekládák kihelyezésével biztosítottak fészkelő helyet az ott élő madárfajok számára – ismertette Szilágyi Gábor.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek