A rovat kizárólagos támogatója

Több, mint 600 millió forint pályázati forrásból építenek természetvédelmi fogadóközpontot közvetlenül a Rába partján a Vas megyei Csákánydoroszló község közelében, az Őrségi Nemzeti Park kapujában.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője közölte, hogy míg az előző EU-s támogatási ciklusban 2300 milliárd forint, addig a jelenlegi ciklusban a földalapú támogatások zöldítési részével együtt több mint 3300 milliárd forint áll rendelkezésre környezet- és természetvédelemre. Közvetlenül a természetvédelemre 61 milliárd forint fordítható, amelyből a legnagyobb arányt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 38 milliárd forintos kerete adja, de ezt bővíti a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) több mint négy milliárd forintos forrása is.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásainak mintegy 13 százaléka fordítható a természetvédelem bemutatásra. A vízitúrázók és a kerékpáros turisták fogadását is szolgálja majd a felépülő csákánydoroszlói természetvédelmi bemutatóközpont, és emellett bemutatja majd a térség fokozottan védett növény és állatvilágát.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóságának vezetője elmondta: a Kormorán Kenu Közhasznú Egyesülettel közösen pályáztak, így a nemzeti park bekapcsolódhat a vízi és kerékpáros turizmus átgondolt fejlesztésébe és a szervezetükkel hosszú ideje jó kapcsolatokat ápoló, természetvédelmi akciókban is részt vállaló civil szervezet is új otthonra találhat.

A Rába parton felépülő természetvédelmi központ a tervek szerint több mint 400 négyzetméter alapterületű lesz, bemutatótermet, a kerékpárok és kenuk elhelyezésére alkalmas fedett tárolókat, csónakleengedő rámpát, valamint kiszolgálóhelyiségeket, vizesblokkokat is magában foglal, az udvarán pedig természetes anyagokból egy játszóteret is felépítenek. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás