A rovat kizárólagos támogatója

Megdöbbentő közleményt adott ki természetvédelmi témában a Fidesz. A párt, amely megszüntette az önálló környezetvédelmi tárcát, kiüresítette a nemzeti parkokat, s rendszeresen ekézi az Európai Uniót, most azt írja: soha nem látott természetvédelmi fejlesztések lesznek. Uniós pénzből.

A Fidesz elkötelezett a természetvédelem mellett, a következő európai uniós ciklus forrásai soha nem látott fejlesztéseket tesznek lehetővé – közölte a nagyobbik kormánypárt ma az MTI-vel. "Baloldali híresztelésekkel ellentétben nemhogy csökkennek a természetvédelemre szánt források, de a következő uniós ciklus forrásai soha nem látott fejlesztéseket tesznek lehetővé" – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben, amelyben a nagyobbik kormánypárt  V. Németh Zsolt, a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár által elmondottakra reagált.

Hangsúlyozták: a Fidesz továbbra is mindent megtesz azért, hogy a természeti értékeinket megvédje, 2020-ig több mint 1100 milliárd forint jut majd környezet- és természetvédelmi beruházásokra. Mint a közleményben írták, az elmúlt években minden eddiginél több pénzt fordított a kormány az ország környezeti állapotának javítására. Ennek köszönhetően több száz természetvédelmi és turisztikai célú beruházás valósult meg.

A nemzeti parkok védelmére kiemelt figyelmet fordítanak.

Kitértek arra is, hogy a nemzeti parki termék védjeggyel támogatják azokat a kistermelőket és kisvállalkozókat, akik a helyi alapanyagok felhasználásával, a hagyományoknak megfelelően gazdálkodnak és hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez. V. Németh Zsolt a Vas megyei Szőcén tartott sajtótájékoztatóján soha nem látott mértékűnek nevezte a természetvédelmi fejlesztéseket. (MTI/NOL)

Az államtitkár elmondta: a 2007-től 2013-ig terjedő uniós költségvetési időszakban 38 milliárd forint jutott természetvédelemre, több száz természetvédelmi és turisztikai célú beruházás valósult meg. A 2014-2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklusban 46 milliárd forint fordítható természetvédelemre a kormány döntése értelmében. Ebből 15 milliárd forint a nemzeti parki látogatóközpontok fejlesztését szolgálja, 28 milliárd forintot fordítanak élőhelyek megőrzésére, állattartó telepek korszerűsítésére és a természetvédelmi őrszolgálat technikai fejlesztésére, míg 3 milliárd forint áll rendelkezésre a Natura 2000-es területek értékeinek bemutatására.

A tavalyi év fejlesztéseit ismertetve az államtitkár kiemelte a szőcei Lápok háza bemutatóközpontot, a Királyréti látogatóközpontot és az új állatparkkal bővült Körösvölgyi látogatóközpontot. Idén két jelentős ökoturisztikai látogatóközpontot adtak át: januárban a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontot, májusban pedig az Ős-Dráva látogatóközpontot. Ez utóbbi fejlesztés több mint 1,1 milliárd forintból valósult meg.

V. Németh Zsolt a 2015-2016-ban induló fejlesztések közül kiemelte a Kis-Balaton látogatóközpontot, a dömösi Dunakanyar látogatóközpontot, valamint a miskolci Herman Ottó Turistaparkot. Emellett új víziturisztikai bázis épül a Fertő tavon, új fogadóhely várja a látogatókat a balatonfüredi Lóczy-barlangnál, megújul a szarvasi Körösvölgyi látogatóközpont és a Salföldi major bemutatóhely.

Az államtitkár kiemelte: Magyarországon mintaszerű a természetvédelem, a tíz nemzeti park mintegy háromszázezer hektár védett területet gondoz. Évről-évre nő a nemzeti parkok látogatottsága, tavaly a regisztrált látogatók száma megközelítette a másfél milliót. (MTI)  

Költségvetés 2016: a legnagyobb vesztes a környezetvédelem

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás