A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Duna Esztergom feletti szakaszán található szigetcsoport területén védett, fokozottan védett növényfajok élnek, pl a kornistárnics és a mocsári aggófű. A szigetvilág érintetlensége biztosíthatja a fekete gólya, a rétisas, a haris és az európai hód életfeltételeit. Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét.

A minisztérium szerint az egykori folyó menti vizes és vízközeli élőhelyek maradványainak védelmével megőrizhetők a kiemelkedő természeti értékekkel rendelkező ártéri élőhely maradványok, mocsárrétek és puhafás ligeterdők.

A terület természetvédelmi kezeléséért a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felelős, az elmúlt években uniós támogatásból 480 millió forintos ráfordítással állították helyre a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit. A szigeteken az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége. Az élőhelyek helyreállítása során mederkotrással juttattak vizet a szigetek közé, illetve zsilippel szabályozták a vízjárást.

Az egyik szigeten mesterséges tavat alakítottak ki a halak és a kétéltűek zavartalan szaporodása érdekében, valamint megkezdték az idegenhonos, agresszíven terjedő fafajok vegyszermentes irtását, helyükre őshonos növényeket telepítettek.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek