A rovat kizárólagos támogatója

A Kolgujev-sziget egyedülálló madárvilágának  védelemre van szüksége a környezetvédelmi hatóságok szerint.

Az oroszországi regionális sarkvidéki kormányzat szigorú környezetvédelmi szabályokat vezetett be a Kolgujev-sziget madár- és vadvilágának védelmére.

A kis sziget a Barents-tenger délkeleti részén található, északra a nyenyec partvidéktől. A sziget nagyon fontos vonulóterülete a költöző madaraknak, és számos veszélyeztetett faj élőhelye is egyben.

A kolgujevi természetvédelmi területet a Barents-tenger és az Északi sark biológiai sokféleségének a megőrzése és fenntartása érdekében hozták létre a Nyenyec autonóm körzetben.

A védelem a sziget egyes részeire vonatkozik, és ezeken a területeken csak olyan hagyományos természetközeli tevékenységet lehet folytatni,  mint pl. a rénszarvas tenyésztés vagy a halászat.  A 3500 négyzetkilométeres szigetet főleg az őslakos nyenyecek otthona. A népesség összlétszáma 400 fő, akiknek több mint a fele a helyi olajiparban dolgozik..

2013-ban a szigetet komoly tragédia sújtotta, amikor a rénszarvasok teljes populációja éhen pusztult el a folyamatos  túlszaporodás miatt. 2012-ben a Kolgujeven tartott állatok számát 12 ezernél is többre becsülték. Akkor az állományok teljesen összeomlottak. 2016-ban a jelentések szerint csak 153 állat maradt a szigeten- írta a themoscowtimes.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás