Hirdetés

Tegnap folytatódott a Tiszántúli Természetvédők Társulata elnökének büntető pere a Debreceni Törvényszéken. A vád az AUDI feljelentése nyomán: vesztegetés.

Amint arról a greenfo.hu többször is hírt adott, Zs. Ferenc ismert környezetvédő ellen vesztegetés gyanúja miatt emelt vádat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. Az ügy 2010-ben kezdődött, amikor az Audi leányvállalata megállapodást kötött a kormánnyal, miszerint Győr környékén földterületeket vásárolnak és egy napi 500 személygépkocsi gyártására alkalmas gyárat létesítenek. A beruházás Natura 2000 besorolású természetvédelmi területet érintett a gönyűi homokvidéken, ezért a cégnek be kellett szereznie egy egységes környezethasználati engedélyt. A cég emellett azt is vállalta, hogy 650 millió forint kompenzációt fizet a Magyar Államnak.

Zs. Ferenc két közmeghallgatáson már hangsúlyozta aggályait a beruházással kapcsolatban, az általa elnökölt szervezet szakmai hatástanulmányt és kompenzációs javaslatot készített a gönyűi homokvidék kiemelt jelentőségű természet megőrzési terület 7 hektáros euro-szibériai erdősztyepp tölgyes ökológiai kompenzációjára. A tanulmányhoz egy kiegészítő kompenzációs javaslatot is csatolt, amely 2011-től egy tízéves program keretében 100 hektár idős – 100-150 éves – pusztai homoki tölgyes természetszerű felújítását tenné lehetővé a tiszántúli helyszíneken. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség első fokon 2011 februárjában megadta az egységes környezethasználati engedélyt és a TTT kompenzációs javaslatáról megállapította, hogy az túlmutat a kiegyenlítő intézkedésekkel szemben támasztott arányossági követelményeken. A TTT fellebbezést nyújtott be az elsőfokú határozattal szemben. A vádirat szerint ezt követően vette fel a vádlottal a kapcsolatot a beruházó egy ügyvéd közreműködésével, 2011. március végén egy személyes megbeszélésre is sor került, ahol a beruházó képviselői a fellebbezés okát firtatták. Az ügyészség azt állapította meg, hogy már ezen a találkozón szóba került egy 30-35 milliós támogatás, amelynek fejében a TTT visszavonná a fellebbezését. Zs. Ferenc vallomásában azt állította, hogy a vesztegetési kísérletet határozottan visszautasította, amit a megbeszélésen résztvevő TTT tag által készített hangfelvétel is alátámaszt.

2011 áprilisában a másodfokú hatóság, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elutasította a TTT fellebbezését. Az Audi ekkor ismét megkereste a környezetvédő szervezetet, hogy folytassák a támogatási szerződéssel kapcsolatos megbeszélésüket. A találkozó másnapján a TTT felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a másodfokú határozattal szemben a Győr-Moson-Sopron Megyei Bírósághoz.  A beruházó képviselői és a vádlott között újabb találkozóra került sor. Zs. Ferenc a vádirat szerint egy 400 milliós projektre hivatkozva ekkor azt mondta, „a projekt értékének fele összegéért, kb. 200 millió forint ellenében megegyezés születhet a felek között”.

Zs. Ferenc a debreceni bíróságonZs. Ferenc a debreceni bíróságon

A megvádolt környezetvédő szerint az Audi képviselői nyilatkoztak úgy, hogy cégük támogatna egy, a TTT észrevétel csomagjában szereplő kiegészítő kompenzációs javaslathoz hasonló erdő felújítási projektet a tiszántúli régióban. Több egyeztetés és több verzió után május végén végül alá is írták a támogatási szerződést, amelyben a cég 200 millió forintos támogatást vállalt, 5 évre lebontva. Az első 72 millió forintos részletet a beruházónak 3 napon belül kellett volna megfizetnie. Az aláírást követően Zs. Ferenc visszavonta a felülvizsgálati kérelmet és kérte az eljárás megszüntetését. A bíróság két napra rá ennek eleget tett, a döntés július elején pedig jogerőre is emelkedett. Az ügyészség szerint a felülvizsgálati kérelem visszavonásának feltétele a jogtalan előny megfizetése volt, amit a zöld vezető úgy ért el, hogy az Audi telephelyének a természetvédelmi értékét túlbecsülte, és ezzel megtévesztette a céget. Zs. Ferenc szerint azonban nem ez volt az ok, hanem az, hogy a bíróság kötelező jogi képviseletet írt elő a perben és nem találtak olyan hozzáértő ügyvédet, aki ingyen elvállalta volna az ügyet és a közigazgatási eljárásban részt vevő többi civil szervezet sem kíván a perbe beavatkozni. A támogatást pedig a Hortobágyi Nemzeti Park és a Nyírerdő Zrt. együttműködésével használták volna fel a kiegészítő kompenzációs javaslatban részletezett, a Tiszántúlon található erdősztyepp tölgyes felújítására.
A beruházó egyébként nem kezdte el a támogatási szerződésben vállaltak teljesítését, nem fizette ki az első 72 millió forintos részletet sem, hanem feljelentést tett.

A tegnapi tárgyaláson meghallgatott tanúk, a TTT tagjai és volt alelnöke elmondták, hogy Zs. Ferenc nem követett el bűncselekményt, sem az Audival, sem más céggel kötött megállapodások során nem a pénzszerzés motiválta őket, hanem a természet védelme. Ítélet még nincs, a per folytatódik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás