Hirdetés

A vadkamera révén minden látható. A civilek kimentenék a bekamerázott fészekből a gyönge fiókát, a nemzeti park szerint kár beavatkozni a természet rendjébe.

Az Időkép kameráján bárki követheti a Vas vármegyei Ostffasszonyfán, a művelődési ház kéményén rakott gólyafészek életét. A bekamerázott fészekben  valószínűleg el fog pusztulni a négy közül az egyik fióka. Túl későn kelt ki a tojásból, gyöngébb, mint a többiek, és nem jut mellettük neki elég ennivaló.

A Birdmania Madárpark és Természetvédelmi Központ szeretné kiemelni a legkisebb fiókát a fészekből, hogy megmentse, ehhez azonban az Őrségi Nemzeti Park (ŐNP) engedélye szükséges. A Telex most arról ír, hogy az ŐNP tájegységi igazgatója, Harsányi Krisztián azt válaszolta, nem akarják, hogy a fiókát emberek vegyék ki a fészekből, mert az a természet rendje, hogy ilyen esetben a gyöngébb kisgólya elpusztul.

A telex emlékeztet, hogy 2020-ban egy gemenci feketególyapár, amelynek életét szintén lehetett követni egy webkamerán, a táplálékhiány miatt elpusztította a három fióka közül a leggyengébbet. A Gemenc Zrt. azt bizonygatta, ez előfordul a fekete gólyáknál, a természetet humanizáló nézők azonban követelték, hogy mentsék meg a másik két fiókát. A kérést nem teljesítették, viszont a webkamerát lekapcsolták.

Magyarországon a fehérgólya-állomány nagyságát évről-évre követik, bár néhol vannak nagyobb madárelhullások, az utóbbi években nagyjából stabilizálódott a létszámuk – ezeknek a madaraknak az életét leginkább a klímaváltozással együtt járó táplálékhiány és a szigeteletlen magasfeszültségű vezetékek veszélyeztetik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás