A rovat kizárólagos támogatója

Nukleáris riasztást hirdettek a hatóságok Belgiumban, miután holtan találták egy atomerőmű biztonsági őrét, akinek a belépőkártyája is hiányzott. A hatóságok még nem erősítették meg, de a Derniere Heure belga újság mai száma szerint a reptéri és metrós robbantásokat elkövető el-Bakraoui testvérpár radioaktív bomba összerakását is tervezte.

Az atomerőműben dolgozó férfit csütörtök este gyilkolták meg kutyasétáltatás közben Charleroiban, de az erről szóló hírek csak ma (szombaton) terjedtek el. A belépőkártya eltűnését a belga hatóságok elismerték-  írja a Telegraph.

Az eset a nyomozók szerint összefüggésben lehet azzal, hogy a párizsi és brüsszeli merényletekért felelős terroristahálózatról úgy vélik, európai nukleáris erőművek megtámadására, illetve radioaktív anyagok beszerzésére is szövetkeztek. A radioaktív anyagokkal bombákat akarnának felturbózni.
 

A belga atomügyi hatóság arról tájékoztatott, hogy tavaly egy magas beosztású atomipari dolgozót lefilmeztek a dzsihádisták, és valószínűleg azt tervezték, elrabolják, hogy radioaktív anyagokat zsaroljanak ki tőle. A biztonsági őr meggyilkolása után tegnap a titkosszolgálatok figyelmeztetésére tizenegy belga atomerőmű-dolgozónak elvették a belépőkártyáját és egyes alkalmazottaktól megtagadták a belépést az erőmű területére.

Az atomerőműveket Belgiumban március eleje óta katonákkal őriztetik, a brüsszeli bombamerényletek után kettőt evakuáltak is. A sok atomerőművel rendelkező Franciaországban is megemelték a biztonsági készültséget az erőművekben, többek között az összes alkalmazottat átvilágították, hogy kiderítsék, nem szimpatizálnak-e dzsihádistákkal – írta az index.


Egykori atomerőmű-dolgozók az Iszlám Államnál

Tegnap közölt terjedelmes írást a The New York Times arról, hogy a belga hatóságok attól félnek, könnyen sebezhetőek az atomerőműveik. Egy átfogó vizsgálatot követően tizenegy embertől vonták vissza a belépőkártyáját Belgium-szerte. A cikk szerint 2012-ben a doeli atomerőmű (itt ölték meg az őrt is) két dolgozója elhagyta az országot, Szíriába utazott és csatlakozott a dzsihadistákhoz. A hatóságok azt feltételezik, hogy az egykori dolgozók tudásukat át is adták az Iszlám Államnak. Itt olyan csapatban dolgoztak, amely tele volt belgiumi harcosokkal, köztük Abdelhamid Abaaouddal, a tavaly novemberi párizsi merényletek értelmi szerzőjével. A görögök egyébként szombaton közölték: Abaaoud athéni lakásában már tavaly januárban találtak olyan dokumentumokat, amelyek egy a belga reptér elleni merényletre utaltak.

A New York Times úgy tudja, a két munkás egyike meghalt Szíriában, ám másikukat 2014-ben börtönbe zárták terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt. Ám egy évvel később kiengedték. Abban a reaktorban, ahol a két ember dolgozott, 2014-ben ismeretlen tettes eltekert egy kart, és elfolyatott 65 ezer liter olajat, amely a turbinák működését segíti. A tett miatt majdnem túlmelegedett a reaktor, be is kellett zárni öt hónapra. A nyomozók még mindig nem tudják, hogy az eseménynek köze volt-e a két terroristához.
 

Ezért veszélyes

Belgium rendelkezik alacsonyan dúsított urániummal (amellyel három erőműve működik) és magasan dúsított urániummal is (ezt kísérleti atomlétesítményükben használják orvosi izotópok előállítására) – utóbbit az Egyesült Államoktól veszik. Ez az, amire a terroristáknak fájhat a foga, ugyanis atomfegyvert is ebből lehet előállítani. Ugyan szakértők szerint egy esetleges magasan dúsított uránium rablásába a munkát végző terroristák a magas sugárzás miatt belehalnának, mielőtt elérnék az urániumot, ez valószínűleg nem tántorítaná el az Iszlám Államot attól, hogy megpróbáljon szert tenni atomfegyver-alapanyagra. Szakértők arra is figyelmeztetnek – írja a New York Times –, hogy ha valahogy mégis képes lenne magasan dúsított urániumot szerezni a terrorszervezet, fel tudna fogadni olyan tudósokat, akik építhetnek egy primitív szerkezetet, amely atomfegyverként is szolgálhatna. (mno.hu)

Kapcsolódó anyagok:

Belga atomerőművet akartak megtámadni a terroristák

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek