Hirdetés

A Forest & Bird üdvözli, hogy nyilvánosságra hozták a kormányzat által jóváhagyott szándéknyilatkozatot, amelynek célja, hogy megóvja a földrészen honos tengeri madarakat, beleértve a veszélyeztetettnek számító albatroszt és viharmadarat a kereskedelmi és nem kereskedelmi célú halászat veszélyeitől.

A tengeri madarakra vonatkozó nemzeti akciótervet a primer iparágak minisztériuma tette közzé. A Forest & Bird (a BirdLife új-zélandi társszervezete) – a halászati ágazat képviselőihez hasonlóan – részt vett az akciótervet kidolgozó, az érdekcsoportokat tömörítő bizottságban. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy önmagában Új-Zéland kizárólagos gazdasági övezetében több mint 15000 tengeri madár pusztul el évente, mert kapcsolatba kerül a kereskedelmi célú halászattal. A legújabb kockázatelemzés szerint 6 faj „nagyon nagy mértékben” veszélyezteti a halászat.

„A Forest & Bird örömmel értesült arról, hogy a primer iparágak minisztere úgy döntött, hogy kiemelten kell kezelni a fekete viharmadárra vonatkozó fajspecifikus akcióterv megalkotását. Ez a faj csak a Great Barrier és a Little Barrier szigeten honos, s veszélyt jelentenek számára a kereskedelmi és hobbi halászok, különösen a Hauraki öbölben.” – mondja Karen Baird, a Forest & Bird tengeri madarakkal foglalkozó aktivistája.

A zöldek szerint általánossá kellene tenni, hogy a mélybe engedett horgászzsinóros halászat esetén súlyokat helyezzenek a horgászzsinórra, hogy az gyorsan a víz alá bukó madarak szintje alá süllyedjen. A Forest & Bird véleménye szerint az is fontos lenne, hogy a hal hulladékot és a megmaradt csalit ne dobják a vízbe halászat közben, mert így kisebb lenne a veszélye annak, hogy a madarak horgot nyelnek le. „A legtöbb új-zélandi nem tudja, hogy tengeri madárból több olyan van, ami csak Új-Zélandon honos, mint szárazföldi madárból.” – mondja Karen Baird. „Új-Zéland 10 helyben honos albatrosz fajának mindegyikét komolyan veszélyezteti a halászat. Ezek a madarak ugyanannyira jellegzetesek az országban, mint a tui és a kakapó, s az új-zélandiaknak arra kellene törekedniük, hogy minél jobban megóvják őket.

„Arra is gondolni kell, hogy valahányszor egy albatrosz vagy viharmadár elpusztul, nagy eséllyel egy fióka is elpusztul a fészekben, mert arra vár, hogy valamelyik szülője élelmet hozzon neki.” – mondja Karen Baird. „Biztatónak találom, hogy az ipar és a kormány végre belátta, hogy számottevő problémával állunk szemben. A terv elfogadása után most már cselekedni kell.”
„Most sok és kemény munka következik, hogy biztosítsuk a terv céljának, a tengeri madarak megóvásának megvalósulását. Ehhez arra lesz szükség, hogy az iparág minden szereplője felelősségteljesen kezdjen el cselekedni, s tegye meg azt, amire szükség van. Ha nem így járunk el, akkor sokkal többet elveszítünk abból, ami Új-Zélandot ennyire különlegessé teszi. De óvatosan optimista vagyok.” – mondja Karen Baird.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás