A rovat kizárólagos támogatója

A következő hét esztendőben összesen Magyarország az éves GDP közel harmadát elérő forrást kaphat az Európai Uniótól. A magyar gazdaság és lakosság alapvető érdeke, hogy ezt a pénzt a válságálló helyreállítás és a klímasemlegesség céljaival összhangban költsük el. Ez csak akkor lehet sikeres, ha a nemzeti költési tervek kidolgozásába a kormányzat érdemben bevonja az érintetteket is.

Így szól a fő üzenete annak az európai online szakmai konferenciának, amelyet december 4-én szervezett a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Európai Klíma Akcióhálózat és a Közép- és kelet-európai Bankfigyelő Hálózat. 

Magyarország 2021-27 között mintegy 14200 milliárd forintot (39,4 milliárd eurót) kaphat az Uniótól, ami az ország éves GDP-jének 27%-a. Ebből kohéziós forrásként mai áron 20,2 milliárd eurót szán az EU. A tagállam és az EU közötti szerződés, azaz a Partnerségi Megállapodás tervezetét és a 7 hazai operatív program tervezetét jelenleg lehet véleményezni.

“Fontos, hogy az operatív programok (OP) leendő kedvezményezettjei, a kis-és középvállalkozások, önkormányzatok, intézmények, lakosság és civilek időben és érdemben részt vehessenek a tervezésben. A Magyar Természetvédők Szövetsége útmutatóval segíti őket, hiszen csak részvételükkel biztosítható, hogy a megvalósítás sikeres legyen. Természetesen szakmai véleményt, javaslatokat is készítünk arról, hogy a klímavédelemről szóló nemzeti törvény értelmében a 2050-re elérendő klímasemlegességhez vezető energiaátmenetet hogyan segíthetik elő legjobban a programok” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője.

A magyar helyreállítást 6,3 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással és 9 milliárd euró hitellel segíti az EU 2026-ig. Ezen uniós pénzek költési terve, azaz a nemzeti helyreállítási és alkalmazkodási terv tervezete szintén most van társadalmi egyeztetésen.

“Örülünk, hogy a magyar helyreállítási tervezet társadalmi egyeztetési folyamata elindult december elején. Bízunk benne, hogy az érintett szektorokkal, így a szakmai civilszervezetekkel több körben lesznek egyeztetések, és a legkésőbb 2021 áprilisi uniós benyújtás előtt a következő változatot is tudjuk majd véleményezni. Nemzetgazdasági érdek, hogy a helyreállításban a kormány támogassa a lakóépületek energiahatékonysági felújítását és a lakossági és közösségi megújulóenergia-fejlesztéseket, mert ezekkel lehet a háztartásokat a válságálló, klímasemleges helyreállításban, tartósan alacsony rezsivel segíteni.” – mondta Botár Alexa.

A konferencia előadásai angol nyelven elérhetők itt


 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek