Hirdetés

A Tesla épülő berlini autógyára (Gigafactory 4) kapcsán egyre több probléma merül fel: a legalább 190 hektárt érintő földzsákmánylás (land grab) / erdőirtás mellett a “vizzsákmánylás” (water grab) kifejezéssel is ismerkednünk kell. A helyi lakosság szerint a Tesla ellopja a vizüket. Ráadásul egyes denevérfajokat is veszélyeztet a beruházás.

A Financial Times Alphaville rovatának egyik cikkére hivatkozva Pogátsa Zoltán a facebookon az alábbiakat írta:

Tesla jelenleg úgy épít egy gigaüzemet Berlin mellett, hogy
1. nincs még meg rá az építési engedélye,
2. nem engedi, hogy a munkások szakszervezetet hozzanak létre, de közben
3. masszív állami támogatást vesz fel.

Hát, a német szociális piacgazdaság modellje sem a régi már.

Kicsit utánajárva kiderítettem, hogy a Berlin közelében, Brandenburg tartományban, Grünheide határában épülő Gigafactory Berlin-Brandenburg (Gigafactory 4 / Giga Berlin) miatt eddig már 92 hektár erdőt vágtak ki, és szeptemberben további 100 hektárnyi erdő kiirtására nyújtott be kérelmet a német hatóságokhoz a Tesla. A Business Insider januári cikke szerint a Tesla összesen 300 hektár erdő elpusztítását tervezi a gyár megépítéséhez.

Csütörtökön részt vettem egy internetes szemináriumon, amelynek a kiscsoportos beszélgetés részén az Electronics Watch egyik munkatársa mesélte a Tesla épülő berlini Gigafactory gyára kapcsán, hogy az elektromos autók gyártása rendkívül vízigényes folyamat. A Tesla korábbi becslései szerint évente 3,3 millió köbméter vízre lett volna szüksége a gyárnak, az új becslés szerint már csak 1,4 millió köbméterre. A hírek szerint akkumulátor gyárának vízigénye biztosítására a Tesla már meg is kötötte a megállapodást a helyi vízművekkel (Strausberg-Erkner Waters Association). Ennyi víz állítólag egy 35 ezres kisváros ivóvíz ellátására lenne elegendő. Emellett a gyárban felhasznált anyagok elszennyezhetik a Berlin vízellátását biztosító Spree folyó vizét is.

Szóval, itt nemcsak land grab (földzsákmánylás) a probléma, hanem a water grab (vízzsákmánylás) is. Ráadásul a Tesla gyára egy olyan térségben épül, amelyet egyre inkább sújt az éghajlatváltozás miatti aszály. Tavaly állítólag 6 héten keresztül egy csepp eső sem volt Berlinben és környékén, erdőtüzek is voltak.

Nem csoda, hogy januárban tüntetésen tiltakozott a lakosság a Tesla beruházása ellen: “Ellopjátok a vizünket” – idézte a Reuters az egyik résztvevőt. A menet élén “Tesla vagy ivóvíz” feliratú transzparenssel vonult a helyi lakosság.

Ezen felül, miként arról a német természetvédelmi szövetség, a NABU szerint a Tesla beruházása bizonyos denevérfajokatharkályokat, gyíkokat is veszélyeztethet.

A Tesla berlini autógyára kapcsán felmerülő problémák ismételten aláhúzzák a Dr. Gyulai Iván által több mint egy évtizede leírt bölcsességet:

Az energiafelhasználás csökkentésének nincs alternatívája.

Nyitókép: a Tesla tervezett Berlin melletti gyára – Ralf Roletschek fotója a Giga Berlin helyszínéről Wikipedia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás