A rovat kizárólagos támogatója

A reklámokkal ellentétben a testápoló szer használatával nem feltétlenül lesz egészségesebb a bőrünk, sőt túlzott használatuk maradandó egészségkárosodáshoz vezethet.

A vegyi anyagok hatásaival foglalkozó tudósok szerint jelentős veszélyeket rejthet a szervezetünket érő vegyi anyagok sokasága. Ezek az anyagok egymás egészségügyi hatásait jelentősen befolyásolhatják, és akár olyan mennyiségek esetén is egészségkárosodáshoz vezethetnek, amelyeknél az egyes anyagok önmagukban ártalmatlannak tekinthetők. Angol vizsgálatok alapján egy lakos átlagosan napi 9 féle terméket használ a napi testápolás során, amelyek összesen 126-féle vegyi anyagot tartalmaznak. Az ilyen termékek túlzott használatával szembeni óvatosságra inthet az a tény is, hogy az egyes alkotókat, csak a bőrirritáció szempontjából vizsgálják, míg a hosszú távú egészségügyi és környezeti hatások nem ismertek.

Pat Thomas az Ecologist magazin egészségügyi szakírója rendszeresen cikkeket jelentet meg az egyes testápoló szerek potenciális egészségkárosító hatásáról. (www.theecologist.org )
Néhány hazánkban is kapható termék esetén a következő hatásokkal lehet számolni:
Clairol herbal essences sampon száraz, töredezett hajra
A termék vonzó színét négy lehetséges rákkeltőnek tartott színezőanyag (CI 17200, CI 15510, CI 42053, CI 60730) biztosítja, illatát idegméregként és bőrirritáló hatásúként ismert mesterséges illatanyag biztosítja. A tisztítóhatást biztosító sodium lauryl sulphate irritálhatja a bőrt és szemkárosító hatású, más anyagokkal történő reakciója során a mellrák kialakulásával összefüggésbe hozható anyagok jönnek létre. A tisztítóhatásért felelős Cocamidopropyl betaine, a tartósító tetrasodium EDTA és az oldószer propyelel glycol megkönnyíti a többi vegyi anyag bőrbe, és ezáltal a véráramba való bekerülését.
Colgate total
A fogkrémek gyakran tartalmaznak olyan irritáló hatású tisztítószereket (pl. sodium lauryl sulphate), melyek összefüggésbe hozhatók az íny és a szájüreg érzékennyé válásával. A benne található szinezéket (CI 42090) több országban betiltották, mivel állatkísérletek során rákkeltőnek bizonyult. Az antibakteriális hatású triclosan és származékai szintén egészségkárosítóak lehetnek.
Calvin Kleins eternity parfüm
A parfümökben található illékony oldószerek idegrendszert károsító hatásúak. Ebben a termékben 41-féle vegyi anyag található, melyek 80%-ának sosem vizsgálták az emberre gyakorolt egészségügyi hatásait. A megvizsgáltak között találhatók idegrendszert károsító, allergén, irritáló és a hormonháztartást megzavaró anyagok is.
The Independent (www.independent.co.uk )

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás