Hirdetés
greenfo/MTI

Európai uniós támogatással több épülettel bővült a mórahalmi Nagyszéksós-tó melletti bivalyrezervátum. A látogatók a beruházásnak köszönhetően kényelmesen, közvetlen közelről figyelhetik meg az állatok életét.

A több mint 600 ezer eurós összköltségvetésű program keretében a magyar-román határ túloldalán, Pécska közelében is fejlesztéseket hajtottak végre – hangzott el a m órahalmi projektzárón, ahol Bíró Mónika projektmenedzser kifejtette: a tavaly márciusban kezdődött program részeként a tájba illeszkedő, náddal fedett bivalybeálló épült a tó közelében, kialakítottak egy bemutató- és oktatóházat, egy eszköztároló színt, valamint egy mérőközpontot is, ahol a bivalyok szakszerű tenyésztéséhez szükséges vizsgálatokat végezhetik el. Emellett a munka megkönnyítésére mezőgazdasági gépeket is beszereztek.

A látogatók a beruházásnak köszönhetően kényelmesen, közvetlen közelről figyelhetik meg az állatok életét. A projektben Mórahalom csaknem 400 ezer eurót, Pécska pedig 200 ezer eurót használhatott fel. A pályázat keretei között Pécskán egy istálló, egy állatorvosi rendelő, valamint egy állatgondozói szállás épült. Ezen felül megfigyelő torony is készült az állatok tanulmányozására, és eszközbeszerzésre is fordítottak a pénzből.

2008 nyarán 45 fiatal bivalyt telepítették a Nagyszéksós-tóhoz azzal a céllal, hogy természetes úton állítsák helyre a terület ökológiai egyensúlyát. A természetvédelmi területen található tavat és környékét az elmúlt hatvan esztendőben benőtte a nád. Az állatok kitaposták a nádat, a fiatalabb hajtásokat pedig lelegelték, így ma már szabad vízfelület, a parton pedig rövidfüvű legelő fogadja a látogatókat.

vizibivaly a mórahalmi Nagyszéksóstónál kép: MTI Rosta Tiborvizibivaly a mórahalmi Nagyszéksóstónál kép: MTI Rosta Tibor

A százhektáros területen csupán egy sávban hagyták meg a nádast, itt számtalan ritka madár fészkel. Időközben a bivalygulya is jelentősen gyarapodott, jelenleg már több mint 70 egyedet gondoznak Mórahalmon. A rezervátum bővítését is részben ez tette szükségessé, hiszen a genetikai állomány megőrzése érdekében csupán egy bikát tartanak együtt a tehenekkel, a többi hímet elkülönítve kell nevelni. A programnak köszönhetően jelentősen javult a magyar Nagyszéksós-tó és a Román Maros ártér ökológiai egyensúlya – mondta el a projektmenedzser.
Környezeti nevelés a Dél-Alföldön Környezeti nevelés a Dél-Alföldön

Kapcsolódó anyagok:

Tudástár vitrinben és terepen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás