A rovat kizárólagos támogatója

12 gyógyszertárban, drogériában és bioboltban kapható multivitamin-készítmény C-vitamin tartalmát vizsgálta laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Arra voltak kíváncsiak, hogy a készítmények valóban annyi C-vitamint tartalmaznak-e, amennyit a gyártó a csomagoláson feltüntet.

A tárolás során változhat az egyes tablettákban lévő vitamintartalom, illetve a gyártástechnológia hibái, pontatlanságai miatt is előfordulhat, hogy egy-egy tablettában eltér a tényleges vitamintartalom a névleges értéktől. A termékek felénél a 10%-os mérési hibahatár alatti volt a mért és a feltüntetett C-vitamin tartalom közötti eltérés.

Hat terméknél mértek a feltüntetettnél magasabb C-vitamin tartalmat. Igen nagy (18-20%-os) többletet mértek az Altapharma A-Z vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó étrendkiegészítő tabletta, illetve a DAS gesunde PLUS A-Z multivitamin étrendkiegészítő tabletta esetében. Viszont jó hír, hogy egyik termékben sem volt (a mérési hibahatáron túl), a feltüntetett értéknél kevesebb C-vitamin.  A pontlevonással büntetett termékekben mért magasabb valós C-vitamin tartalom nem jelenthet senki számára érdemi egészségügyi kockázatot, veszteséget, így a levonás a tájékoztatás pontatlanságát, nem pedig a fogyasztói kockázatot minősíti.
A tesztelt termékek ára 900 és 3800 Ft/100 gramm egységár között változik, de kaphatók kiemelkedően magas, több mint 7000 Ft/100 gr áron is készítmények. Habár a két legolcsóbb multivitamin-tablettánál mérték a legmagasabb (többlet) eltérést, a C-vitamin tartalom és az ár között nem volt érdemi kapcsolat.

Szükségünk van C-vitamin tablettára?

Az egészséges élethez szükséges vitaminmennyiség nem határozható meg teljes pontossággal. Egyrészt élettani ismereteink hiányossága, másrészt az egyes emberek eltérő adottságai (kor, nem, egészségi állapot), életkörülményei (aktivitás, stressz) miatt. A hatóságok azonban meghatározzák az ajánlott bevitel értékét. Ez az érték a teljes bevitelt jelenti, amit hagyományosan az emberek teljes egészében a táplálékukból fedeznek. Ennek egy részét lehet vitaminkészítményekkel pótolni, illetve megemelkedett igény esetén a többletet fedezni.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tanulmánya szerint egy átlagos európai az élelmiszerekkel napi 65 és 135 mg C-vitamint fogyaszt el, ami az ajánlások szerint fedezi a szükségletet. Az EU élelmiszercímkézéssel kapcsolatos rendelete egységesen ítéli meg a felnőttek esetén ajánlott napi beviteli referenciaértéket, ez az érték a C-vitamin esetén 80 mg. Érdekességként megemlíthető, hogy Ausztráliában 45 mg/nap az ajánlott beviteli érték napi 1000 mg maximummal. Egy hazai felmérés szerint több más vitaminhoz hasonlóan a C-vitaminból is az ajánlottnál kevesebbet fogyaszt a lakosság.  Bár a vitaminok nélkülözhetetlenek az egészség szempontjából, túlzott bevitelük is okozhat problémát. A túladagolás kockázata a C-vitaminnál viszonylag csekély tekintve vízoldékonyságát -a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felesleg kiürül a vizelettel. Így is megállapítható az a maximális beviteli szint, ami nem okoz még kockázatot, ez a C-vitamin esetén 1000-2000 mg/nap.

A multivitamin-készítmények egészségügyi előnyei tudományosan vitatottak, annak ellenére, hogy a benne lévő hatóanyagokra a szervezetnek szüksége van, de egyes elemzések szerint kockázatokat is rejtenek. A TVE által vizsgált multivitamin-tabletták C-vitamin tartalma 60-120 mg, vagyis még a nagyobb mennyiségűek is nem sokkal haladják meg az EU-s referenciaértéket (80 mg). Mindössze egy tablettában, a Béres Actival Max termékben volt kiemelkedően mennyiségű, 300 mg körüli a C-vitamin. A túladagolás kockázata a C-vitaminnál viszonylag csekély tekintve vízoldékonyságát:a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felesleg kiürül a vizelettel; de a szakmai szervezetek itt is meghatároznak maximális beviteli szintet, 1000-2000 mg/nap, ami még nem okoz kockázatot. A tesztelt tabletták esetében, ésszerű használattal, nem érhetjük el a fenti napi beviteli maximum értéket.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt >>>

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek