A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ha a verespataki bányaprojekt környezetvédelmi hatástanulmányának elemzésére kijelölt bizottság úgy véli, hogy a projekt teljesíti az EU-normatívákat és a romániai környezetvédelmi tárca által kiszabott mutatókat, és a román kormány fontosnak tartja a beruházás megkezdését, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megfontolja majd, hogy milyen álláspontra helyezkedjen.

Kelemen Hunor a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjához intézett levelet, melyben az RMDSZ elnöke – aki egyben Románia kulturális minisztere – előrebocsájtja, hogy őszinte partnerségre törekszik minden olyan párttal és szervezettel, amely hisz a magyar ügyben, és elkötelezett a Kárpát-medencei magyarság iránt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, mint az erdélyi magyar közösség választott és legitim képviselője, elsősorban az erdélyi magyar emberek érdekeit, jólétét, boldogulását tartja a legfontosabbnak – írja Kelemen.
Leszögezi: "Minden olyan kezdeményezés, amely az erdélyi magyar közösség iránti törődésről és jószándékról tesz tanúbizonyságot, örömmel tölt el bennünket, hiszen meggyőződésünk, hogy nemzetközösségünk létkérdései nem szorulnak határok közé". Ugyanakkor számos olyan kérdés merül fel a határon túli magyarok életében – írja Kelemen Hunor -, amely egyéni, testreszabott megoldást kíván, és amelyet leghatékonyabban a helyi, legitim érdekképviseleti szervezetek tudnak ellátni. Mindezt természetesen partneri viszonyban Magyarország kormányával, illetve az Európai Unió intézményeivel.

A levélíró ezt követően a verespataki beruházást övező, "rendkívül komplex problémakört" érinti. "A helyzet korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy az Önök leveléből, vagy akár a többhónapos várakozási idő után megszületett környezetvédelmi hatástanulmány rövid véleményezéséből kitűnik" – állapítja meg.
Az RMDSZ a beruházás véleményezésekor természetesen figyelembe veszi az Európai Parlament ajánlását, amelyet azonban nem követett bizottsági döntés – emlékeztet Kelemen, utalva Janez Potocnik környezetvédelemért felelős biztos legutóbb nyilatkozatára, amely szerint "a kérdés mélyreható elemzését követően a Bizottság úgy véli, hogy a cianidot alkalmazó bányászati tevékenységek általános betiltása sem környezetvédelmi, sem egészségügyi szempontból nem indokolt".

Emlékeztet: az Európai Unióban számos, cianidot használó kitermelés működik, a tagállamok ilyen irányú tevékenységét pedig szigorúan felügyelik, nagyon szigorú követelményrendszerek határozzák meg azt, milyen technikai feltételeknek kell megfelelnie egy bányászati beruházásnak ahhoz, hogy környezetvédelmi engedélyt kaphasson. Románia, EU-tagállamként, természetesen minden előírás betartását megköveteli, sőt, garanciákat is kér az engedélyeztetési procedúra részeként – írja levelében a politikus.

"A verespataki bányaprojekt környezetvédelmi hatástanulmányának elemzése folyamatban van. Amennyiben a tanulmány elemzésére kijelölt bizottság úgy véli, hogy a projekt teljesíti nemcsak az EU normatívákat, hanem a környezetvédelmi tárca által kiszabott, még az EU követelményeknél is szigorúbb mutatókat, s a Román Kormány fontosnak tartja a beruházás megkezdését, az RMDSZ megfontolja majd, hogy milyen álláspontra helyezkedjen" – jelzi levelében Kelemen Hunor.

Biztosítja a levél címzettjeit: a romániai magyar szervezetet döntésének meghozatalában csakis az erdélyi magyar emberek érdeke fogja vezérelni. Ezért az RMDSZ nem adja hozzájárulását olyan döntéshez, amely megítélése szerint veszélyeztetné az erdélyi magyar emberek, az ország állampolgárai, vagy az Európai Unió lakosainak biztonságát. Kelemen Hunor úgy véli, hogy a verespataki bányaprojekt körül kialakult aggályok megbeszélésére a régóta esedékes, közös román-magyar kormányülés biztosíthatna megfelelő keretet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek