Hirdetés
Forrás: greenpeace

Takarmány-önellátást és a tej kínálatszabályozását követelik az európai civilek. A kereskedelem, fejlesztés és fenntarthatóság összehangolása címmel, 80 résztvevő és 15 előadó részvételével háromnapos konferenciát tartottak civil szervezetek Debrecenben.

A Védegylet, Greenpeace és a Creating Coherence hálózat által szervezett konferencia célja az volt, hogy az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának holnap kezdődő informális találkozója előtt sorra vegyék, mik a civil szervezetek szerint a tanácsülésen tárgyalt témákban a legfontosabb tennivalók.

„Mindenekelőtt méltányos termelői árakra van szükség az állattenyésztési szektorban, amihez elengedhetetlen az erős európai kínálatszabályozás. A tejkvóta megszüntetése pont ellentétes irányú lépés, ezért a konferencián felszólaló európai gazdák és civilek egyhangúan aggodalmukat fejezték ki ezzel kapcsolatban” – számolt be a három nap tanulságairól Sarbu-Simonyi Borbála, a Védegylet agrár programvezetője.

„Az európai hús- és tejtermék csomagolásán jelenleg nem kell feltüntetni a tényt, hogy az állatok nagyrészt Latin-Amerikából származó, főként génmódosított takarmányt fogyasztanak. A fogyasztók így nem tudják elkerülni ezek fogyasztását, noha a lakosság többsége elutasítja a mezőgazdasági célú génmódosítást. Ennek alternatívája, a takarmány-önellátás Európa és Magyarország számára nemcsak lehetséges, hanem sürgetően szükséges is” – tette hozzá Tömöri Balázs, a Greenpeace GMO-kampányfelelőse.

A Greenpeace és a Védegylet holnap, a tanácsülés első napján fogja bemutatni a Világbank és a WHO tanulmányát, mely 110 kormány közreműködésével, 400 szakértő munkájával azt elemezte, hogy miként járulhat hozzá a mezőgazdaság a növekvő népességű bolygón a szegénység és az éhínség csökkentéséhez. A két zöld szervezet azért tartotta fontosnak a magyar kiadást, mert a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet sorra azt erősítette meg, amiket a zöldek már évtizedek óta hangoztatnak: hogy a vegyszeres, ipari mezőgazdaság és a génmanipuláció tévút, és helyettük a kistermelői gazdaságok, a tájfajták, és a biogazdaságok jelentik a megoldást.

További információ:
Sarbu-Simonyi Borbála, +36 20 258 37 92
Tömöri Balázs kampányfelelős, Greenpeace + 36 20 469 6909
Vay Márton sajtószóvivő, Greenpeace + 36 20 525 3500
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás