Hirdetés
AFP/Reuters/MTI

Orángutánokkal vívott thai-box mérkőzések betiltását követeli a thaiföldi hatóságoktól egy nemzetközi állatvédő szervezet.

A nagy majmok lettek a bangkoki Safari World park legnagyobb attrakciói: mint a helyi népszerű küzdősport versenyzőit, élénk színű rövid nadrágokba öltöztetik őket, mellső lábaikra kesztyűt húznak és arra ösztökélik őket, hogy üssék-rúgják egymást. A park vezetői ugyan azt állítják, hogy ezek az összecsapások csupán “koreográfiák”, és hogy nem áll fenn az orángutánok sérülésének veszélye, a főemlősök védelmére alakult International Primate Protection League (IPPL) figyelmeztetett: az állatokat pénzszerzés céljából használják ki, és versenyeztetésüket követően nyomorult élet jut nekik osztályrészül.

E fiatal állatok többsége szelíd, engedelmes és azt csinálják, amit mondanak nekik. A bajok később kezdődnek, és korai pusztulás vár rájuk – mondta a szervezet egyik tagja. Az IPPL egyúttal felhívást intézett a turistákhoz, hogy bojkottálják ezt a látványosságot.

Ezzel egyidőben indonéziai erdészeti tisztségviselők azt követelik Malajziától, hogy végeztessen DNS-vizsgálatot a Safari World parkban található orángutánok körében, mert fennáll a gyanú, hogy az állatokat Indonéziából csempészték át, és a DNS-vizsgálattal 100 százalékos pontossággal megállapítható, hogy az állatok honnan származnak. A park illetékesei tagadják a csempészéssel kapcsolatos vádakat, azt állítják, hogy az állatok csakis legális csatornákon jutottak a parkba, illetve olyan állatok élnek ott, amelyeket rabságban tenyésztettek.

Az Indonéziában és Malajziában őshonos orángutánok száma mára 20 ezer alá csökkent a világban, a vadászat, illetve természetes környezetük zsugorodása következtében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás