A rovat kizárólagos támogatója

A thaiföldi miniszterelnök a WWF és a TRAFFIC petíciójának hatására kijelentette, hogy beszünteti az elefántcsont kereskedelmet az országban. Az utóbbi öt évben 37 százalékkal csökkent az erdei elefántok száma a közép-afrikai esőerdőkben lévő Okapi rezervátumban.

A thaiföldi miniszterelnök a WWF és a TRAFFIC petíciójának hatására kijelentette, hogy beszünteti az elefántcsont kereskedelmet az országban. A természetvédelmi szervezetek által életre hívott petíció célja volt megakadályozni, hogy az országban legálisan lehessen kereskedni a háziasított elefántok agyaraival. A kezdeményezés mellé közel 600.000 ember állt.
Thaiföld szent állatai az elefántok, azonban ennek ellenére az országban legális a háziasított állatok agyaraival kereskedni. Az elefántcsontból készült tárgyakra akkora a kereslet, hogy a thai piacot is elárasztják az Afrikában illegálisan kilőtt állatoktól származó agyarak. A thai törvények hiányosságai miatt veszélybe kerülnek a vadon élő elefántok is, amelyeket tömegesen mészárolnak le értékes agyarukért. A WWF éppen ezért petícióban kérte a thai miniszterelnököt, tiltsa be az elefántcsont kereskedelmet az országban. A petíciót közel 600.000 ember írta alá, amely elegendő volt ahhoz, hogy a miniszterelnök lépéseket tegyen az elefántok védelmében.
"Módosításokat fogunk eszközölni országunk szabályozási rendszerén annak érdekében, hogy megszüntethessük az elefántcsont-kereskedelmet, és hogy jobban alkalmazkodni tudjunk a nemzetközi normákhoz. A szigorítások segítségével el fogjuk érni, hogy a Thaiföldön élő háziasított elefántok és az Afrikában vadon élő rokonaik is biztonságban élhessenek." – mondta Yingluck Shinawatra miniszterelnök asszony.
"Hatalmas lépésnek tartjuk, hogy Shinawatra miniszterelnök felismerte a problémát, és kész tenni ellene, azonban a mi munkánk itt még nem áll meg. Folyamatosan figyelemmel kell követnünk az eseményeket azért, hogy a most elhangzott ígéreteket valóban tettek kövessék, és konkrét tervek szülessenek az elefántok megóvására." – mondta Carlos Drews, a WWF Fajvédelmi Programvezetője.

Az utóbbi öt évben 37 százalékkal csökkent az erdei elefántok száma a közép-afrikai esőerdőkben lévő Okapi rezervátumban.

A Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) és Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő természetvédelmi központ munkatársai által végzett legújabb felmérés szerint már csak 1700 erdei elefánt (Loxodonta africana cyclotis) él a rezervátumban.

A WCS illetékesei arra figyelmeztetnek, hogy ha nem vetnek gátat az erdei elefántok orvvadászatának, tíz éven belül szinte teljesen eltűnhetnek a faj egyedei Afrika második legnagyobb országának területéről. A felmérés szerint az elmúlt 15 évben a rezervátum erdei elefántállományának 75 százalékát, 5100 állatot öltek meg. Ez a szám azért különösen sokkoló, mert ez a rezervátum számít a legjobban védett természetvédelmi területnek a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az elefántpopuláció csökkenésének fő oka az agyarukért folyó illegális vadászat – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A felmérés azt követően látott napvilágot, hogy egy minap közzétett másik jelentésből kiderült: több mint tizenegyezer erdei elefántot öltek meg az orvvadászok a gaboni Minkebe Nemzeti Park dzsungeljeiben 2004 óta.

Az afrikai elefánt a Szaharától délre egész Afrikában elterjedt állat volt, manapság elsősorban nemzeti parkokban és egyéb védett területeken él a kontinensen. Élőhelyük alapján két alfaját különböztetik meg. A Loxodonta africana africana erdős és füves szavannákon, félsivatagos területeken egyaránt előfordul, míg a kisebb termetű alfaj, az erdei elefánt Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben él. Az erdei elefántot újabban különálló fajnak ismerik el.

Kapcsolódó anyagok:

Mészárlás csökkenti az elefántok agyarát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás