A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

A tigrisektől félő falusiakat védelmezőikké tevő nepáli siker elősegítette, hogy majdnem három éve egyetlen veszélyeztetett nagymacskát sem öltek meg az országban. Mindez kulcsfontosságú leckét taníthat a Katmanduban tegnap kezdődött orvvadászat ellenes csúcstalálkozó résztvevőinek.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szakemberei a nepáli kormánnyal együtt tartják meg a konferenciát. Elmondásuk szerint a himalájai állam tigrisek szempontjából „nehézsúlyúként” harcol az orvvadászat ellen és a macskák védelmében. Nepál és India a régió vezetői a tigrisvédelemben. India a nagymacskák egyedszámának növelésében ért el kimagasló eredményeket, míg Nepálban szinte nullára csökkent az orvvadászat mértéke. India januárban bejelentette, hogy 2010 óta 30 százalékkal nőtt a csíkos macskák egyedszáma, míg Nepálban 2009 és 2013 között mintegy kétharmadával ugrott meg. Az utolsó bejelentett orvvadászat itt 2012 márciusában következett be.

Több évtizednyi illegális csempészet és az élőhelyek pusztítása következtében a globális tigrispopuláció az egy évszázaddal ezelőtti 100 ezer egyedről megközelítőleg 3000-re csökkent a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerint.

Tikaram Adhikari, Nepál nemzeti parkokért és élővilágának védelméért felelős minisztériumának vezetője elmondta, kezdeményezésük, amelynek keretében a falusiak információkat nyújtanak az orvvadászokról, illetve megkapják a turizmusból származó bevétel felét, kiemelkedő eredményeket hoz. „Korábban néhányan az orvvadászokat védték, mert nem akartak tigristámadás áldozataivá válni. Meghallgattuk őket, elektromos kerítéseket húztunk fel, a turizmus arányának növelésére fókuszáltunk, majd a bevétel nagy részét nekik adtuk – magyarázza. – Felismerték a tigrisek védelmének előnyeit, és segíteni akarnak. Az állatok életben maradása már presztízskérdés nekik.”
tigris műtét kép: Waltraud Grubitzsch/AFP/Getty Imagestigris műtét kép: Waltraud Grubitzsch/AFP/Getty ImagesTöbb száz fiatal önkéntes szolgál nem hivatalos parkőrként Nepál nemzeti parkjaiban, amelyek 198 csíkos nagymacskának és 534 orrszarvúnak adnak otthont. (A WWF mindkét állatfajt kritikusan veszélyeztetettnek nyilvánította.)

Adhikari hozzátette, a helyi falusiaktól származó információkkal, 2012-ben a rendőrség kevesebb, mint egy héttel egy állítólagos tigrisölés után letartóztatott négy orvvadászt.

 

 

 

 

Nepál eddig kétszer dokumentált olyan évet, amelynek során sem orrszarvút, sem tigrist nem ejtettek el orvvadászok. Az elszegényedett ország sikere a vadvilágot érintő bűncselekményekkel szemben egyértelmű jelzés, hogy az orvvadászat ellenes stratégiát nem szabad csak a természetvédőkre hagyni – mondja Diwakar Chapagain a WWF Nepál szakembere. Hozzátette, az ott élőket, önkénteseket és helyi hatóságokat is be kell vonni a folyamatba, különben a természetvédelem nem tartható fenn.

A tegnap kezdődött ötnapos orvvadászat ellenes csúcstalálkozón 13 ország szakemberei és tisztviselői vesznek részt, céljuk egész Ázsiára kiterjedő kampány elindítása a vadvilág védelmében. A tigrispopulációknak ma még otthont adó országok – Banglades, Bhután, Kína, Kambodzsa, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Oroszország, Thaiföld és Vietnam – 2010-ben indították el kampányukat, melynek célja 2022-re megduplázni a ragadozók egyedszámát.

Kapcsolódó anyagok:

Kínai tigris szaporulat

Putyin tigrise csirkeólban garázdálkodott

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek