A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nem fogják többé megsebesíteni és megölni a bikákat a viadalokon a Baleár-szigeteken egy most elfogadott új helyi jogszabály szerint. A bikaviadalokról és az állatok védelméről szóló törvény lényegében megtiltja, hogy az állatoknak fájdalmat, szenvedést okozzanak, ellenkező esetben akár 100 ezer eurós (30 millió forintos) büntetést is kiszabhatnak a vétkesre a bíróságok.

A helyi parlament által elfogadott törvény értelmében a jövőben csak állandó arénában lehet bikaviadalt rendezni, ilyenek a szigetek közül csak Mallorcán vannak, Ibizán, Menorcán, Formenterán nem. Négy évesnél fiatalabb állatokkal nem lehet majd megküzdeni. Egy viadalon összesen három bika szerepelhet, egyenként legfeljebb 10 percig, utána vissza kell terelni őket a karámba, ahol ezután állatorvosnak kell igazolnia sértetlenségüket. A küzdelem előtt az állatokat és a torreádorokat is doppingvizsgálatnak vetik alá. Az arénában a torreádorok semmilyen szúró-vágó eszközt nem használhatnak. A nézői korhatárt 16 évről 18 évre emeli a törvény.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP), és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt nem támogatta a javaslatot a baloldali többségű helyi törvényhozásban. Véleményük szerint a jogszabály alkotmányellenes. Spanyolországban régóta feszült vita zajlik a bikaviadalok megítéléséről, számtalan tüntetést tartanak az ellenzői, akik szerint kegyetlen kínzásnak tekinthető az esemény, míg támogatói azzal érvelnek, hogy a bikaviadal művészet, az ország hagyományai közé tartozik és egyben szimbóluma is. 2013-ban nemzeti kulturális örökségnek nyilvánították.
Teljes egészében tiltott a bikaviadal a Kanári-szigeteken 1991 óta, és Katalóniában 2010 óta. Utóbbi döntését azonban tavaly októberben megsemmisítette a spanyol alkotmánybíróság, mondván: a helyi parlament túllépett hatáskörén amikor elfogadta a tiltó rendelkezést.

Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartanak, ezeknek több millió nézője van. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek ad munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás