A rovat kizárólagos támogatója

Ablakkeret, bútor vagy épp egy kanapé: tele vannak a hirdetési oldalak az akár tüzelőnek is elvihető hulladékokkal. A Levegő Munkacsoport évek óta próbál fellépni a hasonló hirdetések ellen, rendszerint sikertelenül. Az égetés során keletkező policiklusos aromás szénhidrogénekből akár egyetlen molekula is rákos megbetegedéshez vezethet.

Egyik esetben, amikor a kifejezetten tüzelőnek hirdetett bútorlapok hirdetése alá behivatkozták a jogszabályi helyet, hogy miért tilos eltüzelni, kitiltották az adott oldalról  őket, mondván kizárólag a termékekkel kapcsolatos kérdéseket lehet feltenni.

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT SEGÍTSÉGET KÉR! Ha hasonló hirdetéssel találkoznak, kérjük hozzászólásként másolják be az alábbi szöveget:

“Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése jogszabályilag tilos (306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet, 27. §). Az otthoni tüzelőberendezésekben kizárólag a hivatalos tüzelőanyag-kereskedésekben vásárolható tüzelőanyagokat, valamint saját háztartásban keletkezett kezeletlen faanyagot és papírt lehet elégetni. Minden más elégetése súlyosan egészségkárosító, és 300.000 Ft pénzbírsággal sújtható.”

Írta a Levegő Munkacsoport FB oldalán, melyhez érkeznek a kommentek. Ezek közül párat beidézünk:

—    “A szemétégetés alapvetően szociális probléma. 90 százalékban azok égetik a bútorokat, nájlont és bármit, akiknek nem futja tüzelőre. A 10 százalék a komplett idióta, köztük néhány a lakókörnyezetemben, akik annak ellenére is tolják a műanyagot a tűzre, hogy van szemétszállítás. A megoldás az lenne, hogy a szociális támogatások egy részét villanyáramban vagy gázban adnák, amit nem tüzelni kell és emellett olyan környezetvédelmi rendőrség lenne, ami a tettenérés (veszélyes anyag égetése, illegális szemétlerakás) brutál büntetéseket, akár letöltendő börtönbüntetést osztana, kezdeményezne.”

— “Az ingatlanon felhalmozott hulladékkal kapcsolatban a jegyzőt kell értesíteni, az illegális hulladékégetés esetén rendőrt is lehet hívni. Érdemes előre megbeszélni a rendőrséggel, hogy égetés esetén kit és milyen módon értesítsenek. A rendőrségi jegyzőkönyv alapján a Kormányhivatal bírságol. Természetesen mindez csak akkor él, ha a tüzelő nem látja be magától, hogy hatalmas butaságot csinál…”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek