A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Egyesült Nemzetek Szervezete tegnap betiltotta a jákópapagáj vagy szürkepapagáj globális kereskedelmét.

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) tagállamai a dél-afrikai Johannesburgban zajló tanácskozásukon 95:35 arányban megszavazták, hogy a jákópapagáj a washingtoni egyezmény első számú mellékletébe kerüljön, amely tiltja minden kihalás szélén álló állat kereskedelmét, mivel állománya jelentősen csökkent az állatkereskedelem, az orvvadászat és élőhelyük elvesztése miatt. A kereskedelmi tilalom lehetővé teszi, hogy a bűnüldöző szervek hatékonyabban léphessenek fel az állat illegális szállítása ellen.

A CITES eddig ellenőrzött keretek között engedélyezte a kereskedelmet az Afrika középső és nyugati részén vadon élő állattal. A szigorítás nyomán a jákópapagáj fogságban szaporított egyedeivel lehet csak kereskedni, betartva a CITES előírásait.

 

A Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW) adatai szerint 1975 és 2013 között 2,1–3,2 millió vadon élő jákópapagájt fogtak be. Populációja különösen nagy mértékben csökkent Beninben, Burundiban, Bissau-Guineában, Kenyában, Ruandában, Tanzániában és Togóban. A befogott madarak mintegy 50 százaléka elpusztul, mielőtt rendeltetési helyére érne.

„Ha a madár beszélni tudna, amit természetesen tud, akkor most azt mondaná: Köszönöm. A védelemmel a szürkepapagáj nem fog elnémulni Afrika őserdeiben” – nyilatkozta a döntés kihirdetése után Susan Lieberman, a Vadvédelmi Társaság (WCS) illetékese.

Kapcsolódó anyagok:

Zsákutcás elefántvédelmi tanácskozás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek