Hirdetés

A tavaly „Az év ökoturisztikai tanösvénye” címet elnyert Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvényidén a vízi világ és az ártéri erdő különböző hónapokban való megismertetését tűzte zászlajára. A Tisza-tavi kirándulásokat szervező tiszaörvényi Szabics kikötő és Szabadidőpart a változó természet mindig aktuális arcát mutatja be a túrázóknak a „12 hónap 12 túra” elnevezésű matricagyűjtő túrasorozattal.

A szürke telet a januári madáretető és madármegfigyelő túrákkal, illetve a február elejére tervezett jégtúrával színesítjük. Januárban a látogatókkal együtt meggyőződhettünk arról, hogy a tél elején megkezdett etetés mekkora fajgazdagságot eredményezett a madárvilágban az év első túrájának időpontjára. A februári „jégtúra” során a befagyott tó jegén különleges élményben lehet részünk, hiszen olyan helyekre is eljuthatnak gyalogosan, ahová vízi járművekkel egyébként nem. A mederben télen előbukkanó fatuskók jéggallérjai, a nádas zúzmaraköpenye és a természet alkotta „jégszobrok” igazán egyedi látványt nyújtanak.

A Víz Világnapja alkalmából rendezett márciusi túrán a természeti értékeken túl a csökkenő édesvíz-készletre, a veszélyeztető tényezőkre és a vizek védelmének fontosságára irányítjuk a figyelmet. Az ébredő természetben minden korosztályt játékos vetélkedővel várnak a szervezők. Mielőtt beköszönt a költési időszak, sort kerítünk fészekodúk kihelyezésére is. Izgalmas kalandokban lehet részük a Húsvétkor ide látogatóknak, hiszen többek között az ártéri „dzsungelben” elrejtett csokitojásokat kereshetnek és fűzfasípot faraghatnak velünk. Az egészen kicsik számára pedig nyuszisimogató, kifestő és kirakó színesíti a programot.

A májusi túrák a madarak és fák jegyében telnek, melyek alkalmával az újonnan megnyitott „csónaktúra tanösvényen” lehetőség nyílik az evezés néhány, ma már csak az idősebb vízenjárók által ismert fortélyának elsajátítására, valamint a nádasok, gyékényesek és az erdők lakóinak megismerésére. A nagyobbak a madárfészek, -toll és -hang felismerésben tehetik próbára tudásukat, a kisebbek pedig kéreglenyomat-készítésben ügyeskedhetnek. Az év legszebb hónapjának kínálatát a pünkösdi nagy madarásztúra koronázza meg.

Tisza-tó poroszló környékénTisza-tó poroszló környékén

Nyáron tovább gyönyörködhetünk a madárvilág sokszínűségében, emellett pedig a virágzó hínármezők bejárásával válhatunk a természet részévé. Júniusban a tiszavirágzás nyújtja a legmaradandóbb élményt. Ekkor a partról és vízre szállva is testközelből lehetünk tanúi a kérészek násztáncának. A tiszavirágzással egy időben a vízi és vízparti növények is virágba borulnak, illetve a madárfiókák is egyre inkább szem elé kerülnek. Az augusztusi teliholdas éjszakai túra alkalmával egyedi módon érint meg a természet, ekkor ugyanis az éjjeli erdő hangjai nyomába eredhetnek velünk a kalandvágyók, ahol lámpák helyett a csillagos égbolt világítja meg előttünk az utat. A rendkívüli séta során az ártér izgalmas éjszakai arcát ismerhetjük meg. Egy kilátótoronyban, vagy akár a vízen ringó csónakokban is elidőzhetünk hajnalig és átadhatjuk magunkat a testnek és léleknek nyugalmat adó csendnek, ezáltal igazi feltöltődésben lehet részünk, melyre rohanó világunkban mindannyiunknak szüksége van. A kelő Nappal egy életre szóló élménnyel gazdagodva hagyjuk hátra az éjszaka csendjét és békéjét.

Ősszel sem maradnak program nélkül a természetkedvelők a Tisza-tó partján, hiszen ez az évszak elénk tárja a madárvonulás mellett a színesbe öltözött ártéri erdő pompáját és a természet adta gasztronómiai különlegességeket is. Szeptemberben egy különleges középkori étekként hasznosított vízinövénnyel, a sulyommal ismerkedünk meg, valamint hajdani receptekkel elevenítjük fel a régi idők ízvilágát. Októberben és novemberben tovább csemegézhetünk a természet adta élményekből. Ekkor ismét a madaraké, a madármegfigyelő túráké a főszerep, hiszen elérkezik az egyedülálló őszi madárvonulás, amikor az északabbról érkező darvak és vadludak tízezrei népesítik be a vizes élőhelyeket. Igazi kuriózumnak számít a daruvonulás megtekintése, ahol a leszálló madárseregnek a hortobágyi pusztában lenyugvó Nap igazán festői hátteret ad. A látvány és a madarak jellegzetes hangja egyaránt felejthetetlenné teszi a túrát.

Tisza-tavi útjelzők a nádasbanTisza-tavi útjelzők a nádasban

Az őszi madarászat után pedig a Tanösvényünket minden évben meglátogató pirosruhás nagyszakállú nyomába eredünk, aki a gyerekek nagy örömére idén is édes meglepetésekkel érkezik. A Mikulás-túrán már nem a madarak és a virágzó növények, hanem a forró tea és a forralt bor melengeti szívünket.

Az év bármely szakában érdemes tehát ellátogatni a Tiszavirág Ártéri Sétaútra és Tanösvényre, hiszen minden hónap egy-egy új élményt és csodát rejt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A „12 hónap – 12 túra” programsorozat és matricagyűjtő játék is azt bizonyítja, hogy méltán nyerte el „Az év ökoturisztikai tanösvénye” címet a négyévszakos természetjárásra invitáló tanösvény. Mindezt első kézből is megtapasztalhatják, ha ellátogatnak hozzánk és minél több matricát összegyűjtenek. A legszorgalmasabbak értékes ajándékokkal gazdagodhatnak. A túrák részletes leírása és időpontja, valamint a matricagyűjtés szabályai megtalálhatóak a www.szabicskikoto.hu honlapon.

Tisza- tó poroszló környékén kép: Sarkadi PéterTisza- tó poroszló környékén kép: Sarkadi Péter

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás