A rovat kizárólagos támogatója

LIFE IP GRASSLAND-HU projekthez kapcsolódva, 2021. november 11-én első alkalommal önkéntes program keretében gyepkezelést végeztek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a tiszadorogmai Sulymos-lapos nevű területen.

A mostanihoz hasonló beavatkozások azért szükségességesek, mert a nedves gyepek természetvédelmi szempontból nagyon fontos élőhelyek, mivel kiemelkedő a biológiai sokféleség megőrzésében betöltött szerepük. Az elmúlt 200 év során a magyarországi mocsárrétek nagy része megszűnt a nem megfelelő kezelések, a folyószabályozások és a lecsapolások következtében. Ezen élőhelyek védelme és helyreállítása kiemelt fontosságú, mivel átmenetet képeznek a vizes élőhelyek és a szárazföldi biotópok között. A szárazodással fenyegető globális felmelegedés miatt a mocsárrétek fontossága a jövőben valószínűleg még inkább felértékelődik.

 

A pompás sisakoskosbor (Anacamptis palustris subsp. elegans) legerősebb közép-európai állományai a Kárpát-medencében találhatók, kiemelten a pannon szikesedő réteken és mocsárréteken. Akárcsak a többi hazai orchideánk, ez a növényfaj is védett. Fotó: Patalenszki Adrienn

Ez a Tiszadorogma határában – nagy kiterjedésű szántók között található – mocsárrét a környék egyik utolsó nedves gyepterülete. Emellett itt található a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet egyetlen pompás sisakoskosbor (Anacamptis palustris subsp. elegans) állománya.

A legeltetés felhagyásából fakadó nem megfelelő kezelés miatt számos kedvezőtlen folyamat indult meg, úgymint a beerdősülés, a fajkészlet megváltozása és a biodiverzitás csökkenése. (Fotó: Kozma Attila)

Az önkéntes program a terület azon részeire összpontosult, ahová a vizes talajviszonyok miatt a munkagépek nem tudtak bejutni. Így itt az előretörő cserjék irtását, valamint az inváziós növényfajok elleni védekezést kézi kaszálással, valamint kézi cserjeirtással lehetett megoldani. A gyepen a legnagyobb mennyiségben a gyalogakác (Amorpha fruticosa) jelent problémát. A gyalogakác a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, a hüvelyesek (Fabales) rendjébe, és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj. Ez az Észak-Amerikából behurcolt, rendkívül gyorsan terjedő özönnövény nagyon nehezen irtható ki. Terjeszkedését a rendszerváltással járó mezőgazdasági szerkezetváltás, a hullámtéri szántók felhagyása, az állatállomány csökkenése és az ezredfordulón gyakoribbá váló árvizek felgyorsították. Ennek oka, hogy nem csak sarjról szaporodik jól, hanem milliónyi magva szinte mindenhova eljut az áradások segítségével.

Ezúton is köszönjük minden résztvevő lelkesedését és munkáját: Balázsi Péter, Barati Sándor, Borodán Miklós, Farkas Roland, Golen Gerhárd, Kleszó András, Korompai Tamás, Kozma Attila, Laufer Zsanett, Mlakár Péter, Seres Nándor és Urbán László. Fotó: Kozma Attila

 

Nyitókép: A mocsárrét nagy része nem járható munkagépekkel, de a dolgos kezeknek köszönhetően nagy területet sikerült megszabadítani a gyalogakáctól (Amorpha fruticosa). (Fotó: Gál Renáta)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás