A rovat kizárólagos támogatója

40 alternatív meghajtású jármű versenyezett a Budapesti Széchenyi István téren az autómentes nap keretében. A versenyen zömmel azok a ma is elérhető zöldtechnológiák mérettek meg, amelyeket a járműgyártók fel is használhatnak, de több prototípus is rajthoz állt.

Volt köztük szériaautóból átalakított versenyautó, elektromos motor, gokart, napelemes és sűrített levegős hajtású jármű is. A rendezvényt tavaly az európai nagyvárosok között először rendezték meg Budapesten. A második futam célja is az volt, hogy bemutassák, a környezetbarát technológia már elérhető.

Az MVM Energia Futamon hat kategóriában, közel 40 alternatív hajtású jármű versenyzett tegnap a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. ezzel a különleges rendezvénnyel hívta fel a közönség figyelmét idén is a szén-dioxid-kibocsátásmentes energiatermelésre és felhasználásra. A cél érdekében a professzionális fejlesztői csapatok mellett hírességek is rajthoz álltak. A napenergia meghajtású járművek és tanulmányautók versenyén a futam egyetlen napelemes meghajtású járműve, a Pannonrider 4.0 és sofőrje végzett az élen. A versenyző elmondta, hogy a jármű nem csak gyors, de költséghatékony, csendes, és energiatároló képessége miatt sötétben is üzemel. A fiatal mérnökök által fejlesztett futurisztikus járművek nem csupán a győztesnek járó elismerésért küzdöttek. A versenyző csapatok fejlesztéseiken keresztül mutatták be, hogy a CO2 kibocsátás-mentes közúti közlekedés megvalósítható, elérhető és feltétlenül szükséges a környezetbarát jövő, a fenntartható fejlődés érdekében.
 

MVM energiafutam 2012 elektromos gokartok rajtjaMVM energiafutam 2012 elektromos gokartok rajtja

 

Ezzel az üzenettel több magyar híresség is egyetért és néhányan a kezdeményezés mellé is álltak. Görög Zita (tévés műsorvezető) és Kozmann György (olimpikon, világbajnok kajakozó) már tavaly is kipróbálhatta a nem mindennapi száguldást az Andrássy úton, európai fővárosban először rendezett alternatív hajtású járműversenyen. Idén hozzájuk csatlakozott Kovács „Koko” István (olimpiai bajnok ökölvívó), Schell Judit (színésznő), Horváth Gáspár (az Irie Maffia billentyűse) és Rákóczi Ferenc (rádiós műsorvezető) is, akik elektromos hajtású gokartokkal tesztelték autóversenyzői tehetségüket a Famous Futamon, ezzel is népszerűsítve a széndioxid-kibocsátás-mentes közlekedést.

Az eredményhirdetésre 15 órakor került sor, a legjobbaknak járó kupát Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át. „Az elismerés nem csak a versenyen nyújtott teljesítményért jár a csapatoknak, hanem azért a többéves kutatómunkáért és a megvalósításba fektetett energiáért is, amelyet a fejlesztők olyan célkitűzések szolgálatába állítanak, mint az élhetőbb környezet, a fenntartható jövő.” – mondta a győzteseket köszöntő beszédében Baji Csaba. A vállalatcsoport elnöke a díjátadón hozzátette, hogy látva a fiatal nemzedék eltökéltségét az MVM továbbra is támogatja az egyetemi fejlesztő csapatokat, hogy ezzel is segítse munkájukat.

a jövő megoldásai  MTI fotó Kallos Beaa jövő megoldásai MTI fotó Kallos Bea

EREDMÉNYEK MVM Energia Futam 2012

Prototípusok kategória
3. helyezett: DE HIGH VOLTAGE, Gocar nevű jármű
2. helyezett: Elek Trike csapat, Elek Trike 1.0 nevű jármű
1. helyezett: DE HIGH VOLTAGE csapat, Interceptor jármű

VersenyAutó kategória
2. helyezett: EV Sport – BME FRT csapat, Aranka jármű
1. helyezett (csak két helyezett van): BME FRT csapat, eMaula jármű

SzériaAutó átalakítás kategória
3. helyezett: ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport csapat, FIAT Fiorino E Cargo jármű
2. helyezett: E-Life csapat, Elektro Tipo jármű
1. helyezett: Gabacar csapat, Gabev jármű

TanulmányAutók kategória
3. helyezett: Óbudai Egyetem Lezs Air Team csapat, Aluminium Falcon jármű
2. helyezett: AirGO Pneumobil Team csapat AOW-02 jármű
1. helyezett: Debreceni Széllovagok csapat, Pneumobil jármű

TanulmányAutók kategória – nehézsúlyú osztály
1. helyezett (csak egy helyezett van) EV-Sport Szlalom Team csapat, Csiga jármű

Napenergia meghajtású járművek kategória
1. helyezett (csak egy helyezett van): Pannon Solar csapat, Pannonrider 4.0 jármű

Motorkerékpárok kategória
3. helyezett: Green Scooter Team csapat, GSR 800 jármű
2. helyezett: Mechatromotive csapat, Bíbic jármű
1. helyezett: Green Scooter Team csapat, GSR-3000 jármű

Famous Futam
3. helyezett: Rákóczi Ferenc
2. helyezett: Kozmann György
1. helyezett: Kovács "Koko" István

MVM Különdíjak a fenntarthatóság iránti elkötelezettség elismerésére
Budapesti Műszaki Egyetem csapata
Debreceni Egyetem csapata
Óbudai Egyetem csapata

MVM Energia Futam Fair Play különdíj
DE HIGH VOLTAGE – GERUNDIUM FAQ-R csapat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás