A rovat kizárólagos támogatója

Egy távhőrendszer akkor jó, ha energiahatékonyan és környezetkímélő módon működik.” – hangzott el egy, a magyarországi távhőszolgáltatók környezetbarát fejlesztéseit és klímavédelmi jelentőségét tárgyaló konferencián, mely szorosan kapcsolódott a fűtési szezon indulásához is.

Hiánypótló eseménynek nevezte dr. Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója a „Tiszta levegőért, a távfűtés nem gáz!” című konferenciát, amelyet a Klímabarát Települések Szövetsége a FŐTÁV Komfort Kft-vel közösen szervezett a FŐTÁV Zrt. támogatásával, utóbbi Észak-budai Fűtőművének telephelyén. A vezérigazgató köszöntőjében kiemelte: „2017-ben számos -Kaposvár méretű -energiafogyasztó csatlakozott a FŐTÁV Zrt. távhőrendszeréhez. 2018-ban pedig az Erzsébet hídon keresztül megérkezünk Budapest belvárosába is.”
A távhő levegőminőségére gyakorolt pozitív hatását a következő példával szemléltette: „Amennyiben tízezer lakos csatlakozna a FŐTÁV Zrt. távhőrendszeréhez, Budapesten 8 ezer tonnával csökkenne a levegő CO2, 47 ezer tonnával más káros gázok és 13 ezer tonnával a szállópor koncentrációja.”

A FŐTÁV Zrt. jövőben tervezett fejlesztéseit Orbán Tibor, a FŐTÁV Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese mutatta be. Budapest hőgyűrűje fokozatosan épül ki, első állomása a 2015-ben üzembe helyezett Észak-Pest-Újpalota hőkooperációs rendszer volt. A hőgyűrű megvalósításakor összekötik a szigetüzemű hőrendszereket, szivattyúállomásokat létesítenek. Mindemellett átalakítják a hőtermelői portfóliót, csökkentve a földgázfüggőséget, fokozva a zöld energiaforrások – biomassza és a geotermikus energia – és a helyben rendelkezésre álló kommunális hulladék részarányát. Terveik szerint a beruházás végére 30 %-ra nőne a rendszerben a nem földgáz alapú hőenergia aránya.

A távfűtés trendi tud lenni itthon is A távfűtés trendi tud lenni itthon is
A képre kattintva galéria nyílik.

A fejlesztéseknek köszönhetően a távhő mára nemcsak biztonságos és kényelmes, hanem környezetbarát szolgáltatás is, erről tanúskodik az idén nyáron bevezetett Távhő Ökocímke is – emelte ki előadásában Kasza György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének EU és fejlesztési ügyekért felelős menedzsere. A címke a távhőrendszer energiahatékonysága mellett megmutatja a fogyasztóknak azt is, hogy a távhőszolgáltató mennyire részesíti előnyben a zöld és megújuló energiát. Az Ökocímke egy ösztönző és szemléletformáló program, amely a változásról is szól – hangsúlyozta Kasza György.

Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke, a FŐTÁV Komfort Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy „Magyarországot a légszennyezettségre visszavezethető halálesetek száma 1 millió főre vetítve csak Kína előzi meg. Hazánkban a statisztikák szerint 938 ember hal meg a légszennyezés okozta betegségben.” (OECD, 2014) Fehérvári Mihály, a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. laboratóriumi vezetője hozzátette: „és akkor még nem beszéltünk azokról, akik légszennyezés okozta betegségektől, például asztmatikus rohamoktól, vérképződési nehézségektől vagy éppen sztróktól szenvednek.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Magyarországon jelenleg 65-67 mérőállomással rendelkezik, amelyek egyenként 1,5 – 2 km2-es területet képesek monitorozni. Ahhoz, hogy az ország légszennyezettségéről átfogó képpel rendelkezhessünk, szükség van a régi állomások pozíciójának felülvizsgálatára, esetleg áthelyezésére, és új mérőműszerek telepítésére is.”

A konferencián a Fővárosi Katasztrófavédelemi Igazgatóság részéről Danyi Zsolt tűzoltó alezredes a fűtésindítás apropóján felhívta a lakosság figyelmét a nyílt láng használatú fűtési rendszerek biztonságos, rendeltetésszerű használatával kapcsolatos tudnivalókra: a műszaki felülvizsgálat és ellenőrzés fontosságára. Hangsúlyozta, probléma esetén csak szakember segítségét kérjük, a tüzelőberendezések közelében ne tartsunk gyúlékony anyagot, a fűtőcsövek legyenek fémbilinccsel rögzítve, a tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfogót, salakot és hamut mindig az erre a célra szolgáló edénybe gyűjtsük, tartalmát csak a kijelölt helyre öntsük ki. A fűtőanyagot ne a tüzelő-, fűtőberendezés mellett tároljuk, a szén-monoxid mérgezés megelőzése érdekében győződjünk meg a megfelelő szellőzésről! A karbantartás hiánya robbanást idézhet elő! A robbanásveszély lehetőségét nem szabad alábecsülni! A tűzre dobott háztartási hulladék nagymértékben szennyezi a környezetünket és károsítja egészségünket, ráadásul életveszélyes körülményeket teremthet otthonunkban! Ha tüzet, füstöt észlelünk, jelezzük ezt a 112-es segélyhívó számon!

A távfűtés trendi tud lenni itthon is A távfűtés trendi tud lenni itthon is
A képre kattintva galéria nyílik.

Csutora Mária, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint míg Európában a távfűtést környezetbarát és hatékony fűtési módként ismerik, addig Magyarországon a lakosság körében negatív kép él e fűtési technikáról. A fejlesztések mellett ennek megváltoztatása kell, hogy a cél legyen. Kovács Lajos rövid összefoglaló után záró szavaival csatlakozott Csutora Mária gondolatához: a távhő nemcsak szexy, „hanem gazdaságos és felelősségteljes választás. Trendi tud lenni itthon is.” A rendezvény után bátran elmondhatjuk a távfűtés tényleg nem gáz. Csutora Máriával beszélgetett Sarkadi Péter a Jazzy rádió Millásreggelijénak Zöld iránytű rovatában október 18-án, melyet itt hallgathat meg.

A konferenciát követően az érdeklődőket Szkalka István, a FŐTÁV Zrt. Észak-budai Fűtőművének vezetője kalauzolta körbe a telephelyen, amely során a résztvevők megismerhették a távfűtési rendszer mindennapi működését és bepillanthattak a fűtőmű 203 m-es vasbeton kéményébe is, amely Budapest legmagasabb építménye, és kevesen tudják, de a környék leghatékonyabb villámhárítója is.
A konferencián részt vettek Budapest fővárosa és a kerületeknek, valamint a megyei és települési önkormányzatoknak, éghajlatváltozási platformoknak a képviselői, ezek szakmai partnerei, az ország jelentős közműszolgáltatói, távhőszolgáltatói, a katasztrófavédelem munkatársai, valamint a klímavédelemmel és környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás