A rovat kizárólagos támogatója

Ma Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz – kérdés, hogy meddig? Ivóvízhálózatunk 86 %-a kockázatosnak minősül. A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat. Rendszeres karbantartás híján a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, gyakran eltörnek, egyes településeken már komoly kihívást jelent egészséges ivóvízhez jutni.

Ma az önkormányzatok, és a szolgáltatók  képviselői mutatják be- mi a települési önkormányzatok helyzete a vízszolgáltatásban, és milyen a vízszolgáltatók sokszor kényszer helyzete Magyarországon?

Sárga, barna, iszapos, büdös víz folyik időnként a csapotokból? Rendszeresek a csőtörések a környéketeken? Volt, hogy vízhiány lépett fel a településeteken? Esetleg nincs is lehetőségetek egészséges ivóvízhez jutni?  Az ivóvízzel kapcsolatos problémák sok millió ember életét keserítik meg, sok ezer ember egészségét veszélyeztetik Magyarországon.  Legalapvetőbb élelmiszerünket az Orbán-kormánynak köszönhetően 27 % áfa terheli. Ez, és a rezsicsökkentés komolyan veszélyezteti ivóvíz ellátásunkat. 10 civil közösség és 5 szakszervezet szövetségre lépésével 2021 novemberében megalakult a Víz Koalíció, amely első lépésként indított egy országos petíciót, mely a vízszolgáltatók ínséges helyzetére kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét és SOS intézkedéseket sürget.

Egy korábbi podcastunkban már beszámoltunk a november 20-án a Budapesti  Benczúr utcai szakszervezeti székházban megrendezett  Víz Akciókonferenciáról, melyben az egészséges ivóvíz szolgáltatás nehézségeiről, a víz- és csatornahálózatok problémáiról, és az ezzel kapcsolatos teendőkről szóltak az érintett civilek és vizes szakemberek.  A mai folytatásban vizes gondjainkat az önkormányzatok, és a szolgáltatók  képviselői mutatják be- mi a települési önkormányzatok helyzete a vízszolgáltatásban, és milyen a vízszolgáltatók sokszor kényszer helyzete Magyarországon?

Mai podcastunk megszólalói:

Kreitner Krisztina, a Magyar Viziközmű Szövetség MAVÍZ PR és marketing menedzsere
Dr. Gyergyák Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára
Kecskés Károly, a  Fővárosi Vízművek ZRT. Munkahelyi Szakszervezetének elnöke
Juhász Bence, a Tabumentes Ország Egyesület vezetője, a panelbeszélgetés moderátora.

Dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkár, Kecskés Károly, a Fővárosi Vízművek ZRT. Munkahelyi Szakszervezetének elnöke, Kreitner Krisztina, a MAVÍZ PR és marketing menedzsere, és jobbra Juhász Bence, a Tabumentes Ország Egyesület vezetője

— A nyolc hazai önkormányzati szövetségből a TÖOSZ a legnagyobb (a 3178 önkormányzatból 1624 a tagja, ebből 348 város)

— 41 viziközmű szolgáltató van ma Magyarországon, ebből 36 önkormányzati többségű.

— A pénzhiány oka az Orbán kormány elhibázott szabályozása:
2012- ben befagyasztották a víz és csatornadíjakat,  2013 ban  10 %-os rezsidíj csökkentés lépett életbe, ezekkel a vízi közmű vállalatok bevételei a 2009-es szintre estek vissza. 2013-ban megjelent a közmű adó, így azért fizetnek 2013 óta a vízi közmű vállalatok adót, hogy szolgáltathassanak.

— Az ágazat teljes árbevétele 2020-ban 270 milliárd Ft. volt, ebből 200 milliárd volt az önkormányzati szolgáltatók bevétele. A vagyonérték 2500 milliárd, ebből az önkormányzatoké 1800 md. Az eredmény 2020-ban: 1,2 md veszteség de a 36 db. önkormányzati többségű cég 200 millió nyereséget termelt.

— A TÖOSZ azt javasolja a tag önkormányzatoknak, hogy ne engedjék át az államnak a közművagyonukat, csak a legvégsőbb esetben.

5 javaslat és a megvalósíthatósági esélyek Gyergyák Ferenctől a podcastban.

— 3000 milliárd Ft.-ba kerülne az elavult hazai ivóvízhálózat rekonstrukciója. Ha 27 – ről 5 %-ra csökkene az áfa, az is csak egy kis levegőhöz juttatná csak a szolgáltatókat, de belátható időn belül radikálisabb megoldás kell, különben egyre több helyen napi probléma lesz a legalapvetőbb élelmiszer rendelkezésre állása.

Mint az a beszélgetésekből kiderült, az egyébként is leamortizálódott hazai ivóvíz és szennyvíz hálózatra drasztikus csapást mért az Orbán kormány rezsicsökkentése. 2027-re a munkavállalók negyede hiányozni fog a rendszerből, mondta Kecskés Károly Fővárosi Vízművek ZRT. Munkahelyi Szakszervezetének elnöke. A rezsicsökkentés előtt a Fővárosi Vízművek területén évi 43 km vízvezetéket cseréltek. Az 2012-es rezsicsökkentés óta csak 13-14 km. vezetéket tud a cég évente kicserélni. De vannak más rendszerszintű problémák is – erről szól a mai podcast, mely a november 20-i összejövetel Sarkadi Péter által szerkesztett változata.

Ha te is alá szeretnéd írni az aHang petícióját, akkor kattints IDE! https://szabad.ahang.hu/petitions/tiszta-vizet-a-poharainkba

Nyitókép: eltömődött vízszűrő betétek, és a felkavarodott ivóvízcső üledék. kép: Sarkadi Péter greenfo

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

Kapcsolódó anyagok:

A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat

A közműhálózatnak is káros az egyre több Pest megyébe költöző

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás