Hirdetés

A budapesti Holdudvarban gyűltek össze éves közgyűlésükre a klub tagjai. Meghallgatták a beszámolót a tavalyi évről és az idei terveket, illetve tisztségviselőket választottak.

Április 28-án, szombaton délelőtt tíztől délután négyig tartott a Magyar Kerékpárosklub (MK) évi rendes közgyűlése. A Margit-szigeti Holdudvar étteremben tartották a rendezvényt, a verőfényes napsütés ellenére nem a teraszon, hanem a vendéglő egyik termében.

A Magyar kerékpárosklub közgyűlése László János. Kattintson a képre a galériához!

A közgyűlést Zarka Dénes vezette. Először László János, a klub eddigi elnöke kapott szót, aki az elmúlt év eseményeiről számolt be. Tágabb kontextusba helyezte a tavalyi történéseket, mivel áttekintette a korábbi éveket is, 2006-ig visszamenően. Grafikonokkal alátámasztott elemzése szerint 2006 és 2010 között intenzív növekedés jellemezte a klubot, mind a bevételek, mind a tagság tekintetében. 2010-ben mintegy 50 millió forintból gazdálkodott az egyesület. Azóta viszont mindkét mutató (bevételek, illetve tagság) stagnálást mutat. László János a növekedés újraindítása érdekében szeretné bevonni a jövőben az elnökség munkájába Veszelovszki Zsoltot, aki a Port.hu internetes portál felemelésével már bizonyított az üzleti szférában, emellett nagy kerékpáros is. A leköszönő elnök elmondása szerint a klub „keze nyoma” számos megvalósult beruházáson látszik: ilyenek a Fővárosban a Bajcsy-Zsilinszky út, az Alkotmány utca, a Margit-híd és az Andrássy út kerékpáros létesítményei (ez utóbbi esetében mostanra sikerült elérni kerékpársáv és a parkolósáv szakmailag megalapozott cseréjét). Az egyesület számos utcai rendezvényen vett részt, például a Bringázz a Munkába! (BAM!) kampányok és az autómentes napok alkalmából. A szervezet munkáját sok lelkes önkéntes segíti – egyik fő tevékenységük a kerékpártárolók üzemeltetése különböző fesztiválokon. A Voca project keretében önkéntesek ismerkednek meg külföldi önkéntesek munkájával. Fontos eredmény volt a budapesti Kiskörúton elhelyezett számláló elkészülte. A Kerékpárosklub egyetemekkel is együttműködik, tagjai rendszeresen tartanak előadásokat konferenciákon. Sok önkormányzattal szerződéses tanácsadói, konzulensi viszonyban áll az egyesület. László János azt is elmondta, hogy az április 27-i állapot szerint 1335 aktív tagja van a klubnak. A lemorzsolódás nagyjából akkora, mint az új belépők száma, így a tagok száma összességében stagnál. 2011-ben 43 kerékpáros fejlesztés tervét véleményezte az MK. Az év folyamán megújult a szervezet honlapja. Az eddigi legsikeresebb Bam! kampány tavaly ősszel zajlott le. Szomorú viszont, hogy likviditási gondok miatt tavaly három hónapig nem kaptak fizetést az alkalmazottak.

Bojtor Alíz a 2011. évi közhasznúsági jelentés számait ismertette. Ezután 57 fő szavazatával elfogadta a közgyűlés a fentebb említett két beszámolót. A szavazás után a 2012. évi pénzügyi terv ismertetése következett, majd ezt is megszavazták a jelenlevők nagy többséggel. A következő napirendi pont az alapszabály módosítása volt. A közgyűlés megszavazta, hogy legyen választmány, és hogy ebbe a közgyűlés is delegálhasson tagokat.

Mivel letelt az elnökség 3 éves mandátuma, a jelenlévők titkos szavazással új, ötfős elnökséget választottak. Több jelölt kijelentette előre, hogy csak meghatározott összetételű elnökség megválasztása esetén hajlandók tevékenykedni, különben lemondanak mandátumukról. Erről nagy vita alakult ki – végül a jelöltek úgy nyilatkoztak, hogy döntésükkel megvárják az első elnökségi ülést. Az új, frissen választott elnökség tagjai: Kürti Gábor, Veszelovszki Zsolt, László János, Erdős Zoltán és Braun Róbert. Az ellenőrző bizottságba Töreki Attilát, Novák Pétert és Bársony Zsoltot választotta meg a közgyűlés, míg a választmányba a közgyűlés által delegált tagok Liptay Orsolya, Molnár Sándor és Varga Andi lettek.

A Magyar kerékpárosklub közgyűlése Bársony Zsolt. Kattintson a képre a galériához!
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás