Hirdetés
APA - MTI

Salzburg tartomány vizeiben öt rákfajta él, ezek azonban az elmúlt évtizedekben súlyos állomány csökkenést szenvedtek el – állapították meg egyetemi kutatók az általuk összeállított tartományi kataszter alapján.

A rákfajok közül kettő, a folyami rák és a kövirák őshonos, míg a másik hármat betelepítették. A két őshonos fajta legnagyobb ellensége nem a környezetszennyezés, hanem az Amerikából behozott rákpestis.

A folyami rák eredetileg a tartomány egész területén honos volt, de különösen nagy számban volt található Flachgau álló- és folyóvizeiben. A kutatók most csak egyetlen folyóvízben találtak nagyobb számban példányokat, a Prebersee kivezető csatornájában Lungaunál. Ezen kívül még halastavakban és természetes tavakban fordul elő. Összesen 20 populációt találtak a kutatók.

A kövirák elszigetelt populációkban található Tennengau vizeiben. Lungau és Pongau területéről a jelek szerint teljes egészében eltűntek. Összesen 33 populáció létezik.

A kutatók jó lehetőségeket látnak a rákpopuláció szaporodására. mivel az utóbbi években jelentős mértékben javult a tartomány vizenek a tisztasága.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás