Hirdetés

Tizenhét stációból álló kálváriát építenek a Badacsony keleti oldalát borító, fokozottan védett besorolású erdőbe, jelentős részben Natura2000-es területen. Valószínűleg sok fa is áldozatul esik a munkának, aminek részleteit az illetékes kormányhivatal titokban tartja.

Július közepén adták közre hirdetményben a Veszprém Megyei Kormányhivatal oldalán, hogy a hivatal természetvédelmi főosztályán “a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által benyújtott kérelem alapján a Badacsony Szakrális projekt-Kálvária út létesítése, a védett természeti terület jellegének megváltoztatása tárgyában természetvédelmi hatósági engedélyezési eljárás indult”.

Mivel szerettünk volna többet tudni az ügyről, augusztus 24-én közérdekű adatigényléssel kerestük meg az illetékes osztályvezetőt, Horváth Lászlót, hogy tájékoztasson az érintett eljáráshoz benyújtott kérelem, illetve az ahhoz kapcsolódó mellékletek internetes elérhetőségéről. Amennyiben erre nincs lehetőség, azt kértük, hogy a fentieket közérdekű adatként küldje meg elektronikus formában. A választ a törvényben 15 napban maximált határidő helyett egy hónap után kaptuk meg Takács Szabolcs kormánymegbízott és Wiborny József főosztályvezető aláírásával. A válaszhoz mellékelve csatolták Brájer Éva Mária “Badacsony Szakrális projekt- Kálvária út létesítésének természetvédelmi hatósági engedély kérelme” tárgyú levelét.
Ebben az alábbiak olvashatók:

“Társaságunk, a BTTF Nonprofit Zrt. a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. leányvállalataként több turisztikai célú fejlesztést tervez Badacsony térségében. Ennek első eleme a Badacsony Szakrális projekt, amelynek első üteme a tárgyban is szereplő Kálvária út létesítése, amely 17 stációból áll, a badacsonytomaji temető ravatalozójától indul el és a Klastrom kút mellett a valamikori Pálos kolostor feltételezett helyéig tart.

A csatolt tervek alapján kérjük Önöket hogy a Kálvária út létesítésére a természetvédelmi hatósági engedélyt megadni szíveskedjenek. Az engedélyt – annak megadása esetén-öt év (5 év) időtartamra kérjük megadni.
A tervezett kivitelezés során a fokozottan védett erdő területen a kivitelezési munkákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kérésének megfelelően a madarak fészkelési időszakán kívül kívánjuk elvégeztetni. Az Önkormányzati tulajdonú Felső-kolónia területén a kivitelezési munkák egy részét, korlátozott mértékben, de a vegetációs időszakban is végezni szeretnénk.  (Információink szerint az érintett területnek az önkormányzaton kívül más tulajdonosai is vannak – Győrffy Árpád.)
A tervek munkatársaink, Jankovics Tibor építészmérnök és Rácz Tamásné Páldy Eszter kert és tájépítész tervező irányításával készültek.”

Folytatás a Balatontippen: A kormányhivatal vezetői szerint normális dolog, hogy nem tudhatjuk, merre megy az út 

Nyitókép: A kálvária valószínűleg a Badacsony oldalában álló Szent István-kápolnát is érinti majd. Persze csak találgathatunk – Fotó: Győrffy Árpád

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás