Hirdetés

A korábbi ígéretek ellenére megkezdődött az ipari kikötő építése a Szent Mihály-domb mellett, riasztották a Balatontippet a balatongyöröki és vonyarcvashegyi olvasók. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) cáfolja, hogy kikötő építéséről lenne szó, szerintük ez csak egy beállóhely.

Tavaly októberben írt a balarontipp.hu arról, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) és a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) közösen ipari kikötőt építene Balatongyörök határában, Györök és a Vonyarcvashegyhez tartozó Szent Mihály-domb közötti területen. Az első elképzelések szerint a “fekete flottát” befogadó kikötő egyben kőberakó hely is lenne, ahonnan az egész Balatont a vízen keresztül el lehetne látni a partvédműhöz és más építkezésekhez szükséges kővel.

A hatalmas tiltakozást észlelve a kőrakodó hamar kikerült a tervből, a hivatalos megnevezés is szolgálati kikötőre változott. A tiltakozók demonstrációján, majd a Vízügy által meghirdetett fórumokon egyértelművé vált, hogy a helyiek alapvetően mindenféle kikötőt elutasítanak, még kisebb méretről sem akartak tárgyalni. Az előttük kikotort zagy lerakását el tudják fogadni a jelenlegi lerakóban, de azt már nem, hogy a lerakóhoz vezető utat felújítsák, megszélesítsék, mert attól tartanak, hogy akkor végül mégis kőrakodó lesz a Szent Mihály-kápolna közelében.

Dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a balatongyöröki fórumon azt javasolta, hogy még két fórumon, a később meg is tartott vonyarcvashegyin és egy újabb györökin folytassák az egyeztetést. Az utóbbiból nem lett semmi. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy a vonyarci fórumon nem közeledtek az álláspontok.

Ilyen előzmények után robbant be a júliusi algaügy, amire a Vízügy azzal reagált, hogy a korábban legalább másfél évre számolt előkészítési idő helyett néhány nap alatt vízi munkagépeket vonultatott fel Balatongyörökön, és látványosan elkezdték kotorni a Balatont. A kotrás tervezett méretéről korábban megírtuk, az 3,3 százaléka annak, amit az ezredfordulón tíz év alatt a szükségesnek tartott mennyiség egy részeként elvégeztek.

Részletes képes riport >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás