A rovat kizárólagos támogatója

Sorsdöntő szavazásra kerül sor az Európai Parlament holnapi plenáris ülésén: ha a képviselők elfogadják a Parlament Környezetvédelmi Bizottságának javaslatát a légszennyező anyagok kibocsátását korlátozó jogszabály-módosításáról – akkor akár évi 42 ezer ember életét is megmenthetik. Vajon milyen érdekek mentén szavaznak a jól fizetett politikusok?

Sorsdöntő szavazásra kerül sor az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén október 28-án: amennyiben a képviselők elfogadják a Parlament Környezetvédelmi Bizottságának javaslatát a légszennyező anyagok kibocsátását korlátozó jogszabály-módosításáról [Az Európai Parlament és a Tanács 2001/81/EK irányelve az egyes légköri szennyezők nemzeti kibocsátási határértékeiről], akkor ezáltal 2025-ben az EU-ban 42 ezer emberrel kevesebb veszítené el az életét idő előtt a légszennyezés következtében, mint 2015-ben.

A megbetegedések száma pedig legalább 10 millióval lenne kevesebb. Az ehhez szükséges intézkedések sokkal kevesebbe kerülnének, mint amennyi kárt a légszennyezés okoz. (Az Európai Bizottság megrendelésére készült tanulmány szerint Magyarország 2015-ben több mint 100 milliárd forint veszteséget szenved el csak a légszennyezettség okozta betegségek miatt kiesett munkanapok következtében.

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a Bizottság javaslatának elfogadása javítaná az EU gazdasági versenyképességét.  Mindezen előnyök ellenére az EP képviselőinek jelentős része – egyes, rendkívül szennyező tevékenységeket folytató gazdasági körök nyomására –azt tervezi, hogy nem szavazza meg a Bizottság javaslatát.

A Levegő Munkacsoport levelet küldött az EP magyar képviselőinek, amelyben kéri, hogy szavazzák meg a Környezetvédelmi Bizottság javaslatát. Tegnap délben pedig Jávor Benedeknek, az EP Környezetvédelmi Bizottsága alelnöke jelenlétében levegőminőségi méréseket végzett Budapesten. A mérések alátámasztották, hogy a légszennyezés haladéktalan csökkentésére van szükség: a civil szervezet munkatársai a Kálvin téren a fővárosi háttérszennyezettségnek általában 14-szeresét mérték – a viszonylag tiszta városi levegőben található 2000 részecske helyett 28.000 részecskét egy köbcentiméterben. Amikor pedig egy régi dízelfurgon haladt el az úton, akkor 310.000 részecskét.

Légszennyezés mérés a Kálvin-téren Légszennyezés mérés a Kálvin-téren
A képre kattintva galéria nyílik.

„Ha az Európai Parlament megszavazza a szigorúbb szabályozást, akkor Magyarország évi 1-4 milliárd euró kárt kerülhet el, a szükséges intézkedések viszont mindössze 70 millió euróba kerülnének” – ismertette a megdöbbentő számokat Jávor Benedek.

„Európában tízszer annyi ember hal meg idő előtt a légszennyezés következtében, mint közúti balesetben. A Levegő Munkacsoport bízik abban, hogy képviselőink megszavazzák a levegőminőségi szabályok szigorítását, aminek köszönhetően tovább és egészségesebben élhetünk” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek