A rovat kizárólagos támogatója

Január 11. és 13. között rendezik az Országos Sasszinkront, a Magyarországon telelő sasok és más ragadozó madarak éves számlálását. Idén több területen a túzokszámlálást is a ragadozó madarakéval párhuzamosan végzik.

Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja, nemzeti park igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve január 11-13-a között immár 10. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő sasok és más ragadozó madarak éves számlálását. Idén több területen a túzokok számlálását is a ragadozó madarakéval párhuzamosan végzik.
Hazánk területén számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk mivel az állandó hazai populációhoz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költő állományából származó fiatal egyedek nagy része. Ritkaságnak számít ugyan, de előfordul a szirti- és a fekete sas is.

Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya 2004 óta minden évben kezdeményezi a legfontosabb területek egységes módszertannal és egy időben történő, ún. „szinkron” felmérését. A tavalyi felmérésen 241 felmérő mintegy 11.500 négyzetkilométert járt be, lefedve a legjelentősebb telelőhelyeket, így az állomány nagy részét sikerült számba venni. Az országban akkor 530 rétisast, 230 parlagi sast, 7 szirti sast és 6 fekete sast regisztráltak a résztvevők.

Sasszinkron 2012  - ennyi ragadozónk van Sasszinkron 2012 – ennyi ragadozónk van galériához katt a képre!

 

Kapcsolódó anyagok:

9. Országos Sasszinkron

Elkészült a 2012. évi téli sasleltár

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek