A rovat kizárólagos támogatója

Az idén 600 ezer tonna szenet kíván kitermelni a Vértesi Erőmű Rt. a márkushegyi bányaüzem kőhalmi szénmezőjéből. Az oroszlányi erőmű felújítását követően, 2004 után kizárólag innen szállítanak majd tüzelőanyagot az áramtermelő telepre – közölte érdeklődésünkre Havelda Tamás bányászati igazgató a napokban tartott bányabejárás után.
Tavaly indult meg a termelés a márkushegyi bányaüzem kőhalmi mezőjén. A megkutatott szénvagyon legalább másfél évtizedig elláthatja az oroszlányi erőművet tüzelőanyaggal, annak retrofitját – a károsanyag-kibocsátás csökkentésével is járó, élettartam-hosszabbító beruházást – követően. A széntelepek 3 métert meghaladó vastagsága és a 150 méternél szélesebb fejtési homlokszélesség, a frontok berendezéseinek módosításával, a korábbinál jóval nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. Havelda Tamás bányászati igazgató ezzel magyarázta, hogy hónapról hónapra megdöntik saját rekordjaikat. Most a 12 ezer tonnás napi termelés jelenti a csúcsot. Tavaly mintegy 230-240 ezer tonna erőművi tüzelőanyagot hoztak felszínre ebből a mezőből, ebben az évben már 600 ezer tonnával számolnak, az erőmű felújítását követően 1,3 millió tonnára lesz szükség.
A kőhalmi mezőben termelt szén áráról Havelda Tamás nem kívánt nyilatkozni, de elárulta, az ebből a szénből előállított áram néhány földgáztüzelésű erőművel már ma is versenyképes, s közismert, hogy a földgázt ma nem piaci áron kapják az erőművek.
A tavaly termelésbe állított új mező 1600 embernek ad majd közvetlenül munkát, ezen felül másfél száz közvetlen műszaki termelésirányítóra lesz szükség, és további 100 emberre lesz szükség a szállítási feladatokhoz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás