A rovat kizárólagos támogatója

Tízezer nyulat lőttek ki húsvétkor Új-Zéland egyik kerületében, ahol a megszaporodott állatok komoly károkat okoznak a gazdáknak. Új-Zélandon kártevőnek számítanak. Trágya lesz belőlük.

A nagypénteken kezdődött 24 órás nyúlvadászat több mint 300 résztvevője 27 csapatban versengett egymással. A szervező Eugene Ferreira szerint a rendezvényt 25 évvel ezelőtt hívták életre Central Otago kerületben, miután a betelepített és elszaporodott nyulak immunissá váltak a méregre.

"Ez hatalmas mulatság, a vadászok egész éjjel odakint vannak" – mondta Ferriera, hangsúlyozva, hogy a nyulak nagyon nagy problémát jelentenek a helyi gazdáknak, mivel tönkreteszik a talajt és megdézsmálják a termést, különösen a répát és a karfiolt.

A korábbi években az állatvédők hevesen tiltakoztak a gyakorlat ellen, idén azonban egyetlen aktivista sem bukkant fel a rendezvényen. Hans Kriek, a SAFE állatvédő szervezet vezetője ugyanakkor "embertelennek" nevezte az állatok ily módon történő leölését, amelyet szerinte, ha szükséges, képzett szakembereknek kellene végrehajtaniuk.

Az idei győztes csapat 889 nyulat lőtt ki. A szokásos évi nyúlvadászat eddigi legnagyobb zsákmánya 30 ezer példány volt.  Az elejtett állatokat feldolgozás után trágyázáshoz használják. Ferreira szerint a résztvevők régebben haza is vittek néhány példányt, hogy megegyék, de ez ma már nem szokás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek