A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/index

A brit Nemzeti Oceanográfiai Központ (NOC) a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányában arról ír, hogy az Atlanti-óceán valójában tízszer szennyezettebb lehet műanyaggal, mint eddig feltételezték.

A NOC kutatói szerint a tengerből 200 méter mélységig vett minták arra utalnak, hogy eddig nagyon alábecsülték az Atlanti-óceánba kerülő műanyag mennyiségét. A láthatatlan vagy alig látható műanyag részecskék (a legfeljebb 5 milliméteres mikroműanyag és a még ennél is kisebb nanoműanyag) mennyisége a vizsgált – közvetlenül a felszín alatti – rétegben körülbelül ugyanannyi, mint amennyire az elmúlt 65 évben a tengerbe került látható műanyaghulladék mennyiségét becsülték, vagyis 17 millió tonna körüli.

TELJES, ÁTLAGOSAN 3000 MÉTERES TENGERMÉLYSÉGIG KIVETÍTVE EZ AZT JELENTHETI, HOGY MINTEGY 200 MILLIÓ TONNA MŰANYAGHULLADÉK LEBEGHET AZ ATLANTI-ÓCEÁNBAN,  olvasható a tanulmányban. A kutatók ráadásul csak a három leggyakoribb műanyagtípust vizsgálták. Más becslések évi 5 és 14 millió tonna közé teszik a világtengereket évente szennyező műanyaghulladék mennyiségét.

A szabad szemmel nem látható műanyag részecskék észrevétlenül beépülnek a táplálékláncba. Az Arizonai Egyetem hétfőn publikált kutatása szerint nyomokban műanyagot találtak mind a 47 emberi szervben, amelyet ebből a szempontból vizsgáltak.

A nagy-britanniai Plymouth-i Tengeri Laboratóriuma májusban azt állapította meg, hogy az Atlanti-óceán mikroműanyag-szennyezettsége kétszerese lehet az eddigi becsléseknek. Ugyanakkor egy másik kutatás szerint még sincs annyi műanyag az óceánokban. Júniusban írtunk arról, hogy a Fokvárosi Egyetem kutatói rengeteg mikroszemcse vizsgálata után úgy találták, hogy az óceán vizében található apró szemcsék és rostdarabkák csupán 8 százaléka valóban műanyag.

Tele van a szervezetünk műanyaggal

Egy új tanulmány szerint nagy arányban vannak jelen a mikroműanyagok az emberi szervekben. A mikroműanyagok olyan parányi szemcsék, melyek a műanyag bomlása során keletkeznek. A szakértők az általuk vizsgált mind a 47 mintában találtak ilyen törmelékeket.  A kutatók tüdőkből, májakból, vesékből és epékből vett mintákban azonosították a mikro- és nanoműanyagot. Ezek a szervek a leginkább kitettek a szennyezésnek, mivel ezek szűrik vagy gyűjtik össze a részecskéket. A szervek olyan donoroktól származtak, akikről tudták, hogy szennyezés érte őket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás