A rovat kizárólagos támogatója

A klímaváltozást nagymértékben befolyásolják a különböző dögevők, rovarok és paraziták által terjesztett kórok, és emiatt az emberek is fokozottan veszélybe kerülnek – jelentették amerikai kutatók.

A globális felmelegedés hatására évről évre erősödő melegebb nyár és enyhébb tél elszaporítja az olyan járványokat és betegségeket, amelyeket az állatvilág dögevői terjesztenek, de a továbbterjedésüket a rovarok is befolyásolják. Általában olyan trópusi betegségekről van szó, amelyeknek a továbbterjedését a felmelegedés tovább erősíti, írta a Science szaklap.

“A rovarok és dögevők által terjedő betegségek száma egyre növekszik” – állapította meg Richard Ostfield, a New York-i Ecosystem Intézet kutatója. Andrew Dobson, a Princetown egyetem professzora szerint emiatt az emberek fokozott veszélybe kerülnek.

A fagyok és hűvös időjárás miatt a rovarok és a paraziták állománya akár 99 százalékkal is csökkenhet. De ha melegebbre fordul az idő, a levegő páradúsabb lesz, az kedvez túlélésüknek. A Cornell egyetem ökológusokból álló csapata szerint a globális felmelegedés mellett az el Nino jelenség is meghatározó.
2002.06.25.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás