A rovat kizárólagos támogatója

Jelentősen alábecsülték a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orángután egyedszámát Indonéziában: az eddig véltnél legalább kétszer több példány él Szumátra szigetén.

Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója és munkatársai szerint a szumátrai orangutánról (Pongo abelii) eddig azt hitték a kutatók, hogy csupán 6600 példánya él az indonéziai Szumátrán. Az újabb kutatások szerint azonban számuk több mint 14 600-ra tehető, az adatokra terepmunka és becslések révén következtettek a szakértők. Eredményeiket a Science Advances című szaklapban mutatták be.

Élnek magasabb területeken is

Az eddigi feltételezésekkel ellentétben szumátrai orángutánok élnek magasabb, 1500 méter feletti hegyes térségekben és olyan egyéb területeken is, amelyeket eddig nem vettek figyelembe a becslések során. Ilyen élettér például a sziget északi részén lévő Toba-tótól nyugatra fekvő vidék, valamint a fakitermeléstől fenyegetett erdők. A fakitermelés és a vadorzás miatt Ázsiában súlyosan veszélyeztetett az orángután élettere – ez az egyetlen, itt még megtalálható nagy emberszabású majomfaj.

Orángután mentés Borneón Orángután mentés Borneón
A képre kattintva galéria nyílik.

Az orángutánnak két alfaja létezik: a szumátrain kívül a becslések szerint 54 000 példány él Borneó szigetén. A szakértők remélik, hogy a borneói orángutánok (Pongo pygmaeus) száma is magasabb a véltnél.
 

Rossz hír az orangutánoknak: nő a pálmaolaj-fogyasztás

Rossz hír az orangutánoknak: nő a pálmaolaj-fogyasztás

Napjainkban már a 35 százalékát teszi ki a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben és kenőanyagokban és a gépjárműveket hajtó biodízelben is megtalálható pálmaolaj. Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek