A rovat kizárólagos támogatója

Tó-átöleléssel tiltakoztak több ezren a tatai Öreg-tó partjára tervezett szálloda ellen. A tüntetők tegnap délután a parton élőláncban, a vízen csónakokban a levegőben pedig sárkány repülő után húzott „védd a partot” felirattal is demonstráltak.

A Mérce helyszínen lévő kollégájának információi szerint az akció sikerességéhez legalább 4000 emberre van szükség, ennyien kellenek a tópart kijelölt szakaszának, és a vízi csónak-vonal feltöltéséhez.

A tatai Öreg-tavon és a környező vizeken telel át évente több tízezer vadlúd. Ez az esemény minden évben a természet és a város összefonódásának különleges élményét hozza el a helyieknek és az ide látogatóknak. Miközben a vadlúd sokadalom Tata egyik legnagyobb látványossága, az egyik legféltettebb kincse is, amit akár egy kis beavatkozás is könnyen tönkretehet – írta nemrég a mérce a beruházásról szóló cikkében.

A demonstráció oka az, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségbe eső, Hell Energy alá tartozó Avalon szállodalánc egy 120 szobás luxushotelt építene az Öreg-tó partjára, ezzel veszélyeztetve mind a közeli erdő, mind a tó élővilágát. Az elmúlt hónapokban  a civilek és a természetvédők (pl. az MME) is tiltakoztak az egyedülálló természeti és épített értékek – mint a vadludak éves áttelelése és a vízparti erdő, vagy az egykori Esterházy-lovarda – széttúrása ellen, melyre a 22 ezres lakosú város kormánypárti polgármestere a járvány idején egy személyben adott engedélyt a terület átminősítésével.
Az ügy miatt júliusban tüntetést is tartottak, a tatai civilek pedig népszavazási kezdeményezést indítottak a beruházásról, és 4 kérdésükből 2-t át is engedett a Helyi Választási Bizottság – az aláírásgyűjtés szeptemberben indulhat meg.

Élő közvetítésünk a helyszínről:


A szombati élőlánc célja, hogy újabb látványos akcióval hívják fel a figyelmet arra a beépítés ellen küzdő civilek, hogy még mindig nem sikerült dűlőre jutni az ügyben. Lányi András ökofilozófus beszélt arról az Indexnek, hogy miért tiltakoztak ismét a tatai Öreg tó partján, ahol a szállodaépítés jelentős természetkárosítást okozna.
Nyitókép forrása az index cikkének galériája

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás