A rovat kizárólagos támogatója

Új uniós gumiabroncscímkét vezetnek be májusban, hogy a fogyasztók átfogóbb tájékoztatást kaphassanak a gumiabroncsok különböző jellemzőiről. A címke új kialakítása közérthetőbben osztályozza a fékezést, a gördülési ellenállást és a zajkibocsátást. A QR-kóddal több infóhoz is jutunk az abroncsokról.Az Európai Unió arra törekszik, hogy 2050-re csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, vagyis minél több zöld megoldást hozzon létre. Mindezek mellett jelentősen csökkentse az autós közlekedésből származó CO2-kibocsátást. Az üzemanyag-hatékonyabb gumiabroncsok kiválasztása hozzájárulhat a közlekedésből származó káros anyagok minimalizálásához.  Annak érdekében, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak, az EU új címkézési rendszert vezet be a gumiabroncsokra vonatkozóan, amely 2021 május 1-jén léphet hatályba.

Az új EU-s gumiabroncscímke célja, hogy a fogyasztók üzemanyag-hatékonyabb abroncsokat választhassanak, valamint a féktávolságokkal kapcsolatban is információkhoz juthassanak. A végfelhasználók és a kereskedelmi üzemeltetők számára is jelentős megtakarításokat eredményezhet az üzemanyagköltségek és az alacsonyabb kibocsátás szempontjából az alacsonyabb gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsok alkalmazása. A vizes körülmények közötti tapadásra vonatkozó egyértelmű információk nagyobb közlekedési biztonsághoz vezetnek, míg az útzajjal kapcsolatos tájékoztatás célja a közúti forgalomból eredő zajszennyezés csökkentése.  Az új rendelet célja, hogy a címke egyszerűen észrevehető és könnyen megjegyezhető legyen az uniós fogyasztók számára. A szabály értelmében tehát az új gumiabroncs címkéjét minden vásárlási formában fel kell tüntetni, beleértve azokat az eseteket is, amikor a gumiabroncsot fizikailag nem tüntetik fel az üzletben, és ahol online vagy webshopokon keresztül értékesítik. Az új címkézési rendszer a nehéz gépjárművekre (C3 gumiabroncsokra) is vonatkozik.

Az új UNIÓS gumiabroncscímke előnyei

Az uniós gumiabroncs-címke lehetővé teszi az uniós fogyasztók számára, hogy üzemanyag-hatékonyabb gumiabroncsokat válasszanak, ami a költségek és a káros anyagkibocsátások tekintetében jelentős megtakarításokat eredményezhet mind a tulajdonosok, mind pedig a kereskedelmi felhasználók számára.  A jobb tapadás javítja a közúti biztonságot, míg a zajszintekkel kapcsolatos információk segítenek abban, hogy „csendesen” közlekedjünk.

Mely abroncsokat nem érint a rendelet?

Terepjárós professzionális gumiabroncsok
T-típusú pótalkatrészek
SSY (sebességszimbólum) <80km/h (F)
Szegecses gumik
Versenygumik

Mit kell figyelembe venni?

A gumiabroncs címkéjét minden vásárlási formában fel kell tüntetni, beleértve az online eladásokat. A terméktájékoztatónak hozzáférhetőnek kell lennie (digitálisan), és kérésre nyomtatott formában kell rendelkezésre bocsátani. A direkt hirdetésekben vagy más promóciós anyagokban a feltüntetett gumiabroncs-címkét – digitálisan vagy nyomtatott formában – kell megjeleníteni, amikor egy adott    gumiabroncstípust népszerűsítenek vagy megjelenítenek.

Fontos még megemlíteni az úgynevezett EPREL adatbázist – European Product Registry for Energy Labelling – amelynek segítségével a címkén lévő összes adat megjeleníthető ebben a regiszterben. Nagyon sok gyártó is már használják ezt az adatbázist, hogy a viszonteladók és a felhasználók (autótulajdonosok) naprakész információval rendelkezzenek. Mindezek mellett azon termékeknél, ahol nincs címkézve a gumi az EPREL rendszeréből gyorsan és egyszerűen előhívhatók az adatok és kinyomtatható a címke. Ráadásul a címkén lévő QR-kód – ilyen a régi címkén nem volt – szintén az adatbázisban lévő adatokat jeleníti meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás