A rovat kizárólagos támogatója

Budapest tiszta levegőjéhez a FŐKERT idén eddig összesen közel 1500 új fa ültetésével is hozzájárult. Így több mint 600 új fasori és parkfával bővült az állomány, 10 db idős fa lett kiültetve, és közel 900 erdészeti facsemetével gazdagodtak a fővárosi erdők.

Budapest fennállásának 150. évfordulója alkalmából igencsak nagy számú facsemete ültetésére került sor a Hungária körúton és a Könyves Kálmán körúton: 150 db oszlopos szillel (Ulmus ’Columella’) pótolta a FŐKERT a fasor kiszáradt és balesetveszély miatt kivágott oszlopos juharfáit. A szil várhatóan jobban fogja tolerálni a kedvezőtlen városi körülményeket, és a betegségekkel szemben is ellenállóbb. Budán, a XII. kerületben is nagyobb mértékű faültetés zajlott, a Fodor utcában a pótlási kötelezettségnek eleget téve 58 db közönséges pagodafa (Styphnolobium japonicum) zöldíti újra a fasort, a Németvölgyi úton pedig 44 db korai juhar (Acer platanoides) lett elültetve. Ebben az ültetési szezonban kerültek a Fiumei útra lepényfák (Gleditsia triacanthos ’Skyline’), valamint a Kőbányai útra hazai nemesítésű, gömb koronájú virágos kőrisek (Fraxinus ornus ’Mecsek’) és fatermetű, szárazságtűrő galagonyák (Crataegus sp.).

Idősfa szállítás ültetés a Feneketlen-tónál BKM-FŐKERT

A budapestiek a parkokban is több helyen találkozhatnak frissen ültetett csemetékkel, például a Népligetben, vagy a Feneketlen-tónál is. Ezeken a helyszíneken, valamint a Pünkösdfürdő parkban és a Gesztenyéskertben a FŐKERT szakemberei nemcsak fiatal csemetéket ültettek, hanem egy speciális idősfaátültető géppel 25 évnél idősebb fákat is – törökmogyorót (Corylus colurna), kőrist (Fraxinus sp.) szivarfát (Catalpa bignoinodes), páfrányfenyőt (Gingko biloba) és vörös tölgyet (Quercus rubra). Ezek az úgynevezett koros fák már jóval nagyobb zöldtömeggel rendelkeznek, mint a díszfaiskolából frissen kikerült fiatal fák, ezért hatékonyabban növelik meg az adott területen a fotoszintetizáló zöldfelület nagyságát.

Faültetés a Baross utcában BKM-FŐKERT

Természetesen az erdősítés sem maradt el ebben a szezonban: a Felsőrákosi-réteken közel 500 db erdészeti facsemete kezdheti meg a növekedést, a Szépvölgyi-erdőben pedig mintegy 400 erdészeti facsemetével növelte a faállományt a BKM FŐKERT Kertészeti Divíziója a Jane Goodall Intézet támogatásával és önkénteseinek részvételével. A májusi erdőtelepítést a világhírű környezetvédő és tudós, Dr. Jane Goodall személyes jelenlétével is megtisztelte, és egy gyertyán (Carpinus betulus) elültetésével maga is hozzájárult Budapest zöldfelületeinek növeléséhez.

Jane Goodall ültet a Szépvölgyi-erdőben BKM-FŐKERT 2023 május

A frissen ültetett fák sérülékenyek, még meg kell szokják új környezetüket, ezért kérjük, vigyázzanak rájuk, és a kutyáikat se engedjék dolgukat végezni a tövükben, nehogy kárt tegyenek a csemetékben. Közterületeink rendezett, tiszta állapotáért mindannyian sokat tehetünk, nemcsak közszolgáltatóként, hanem a közterek, zöldfelületek látogatóiként is. Különösen érvényes ez az új növénytelepítéseknél.   Kérjük ezért, hogy a közterületeken, és kiemelten a fiatal fák környezetében se dobálják el hulladékukat, hiszen ezzel amellett, hogy elcsúfítják környezetünket, – a friss telepítéseket is veszélyeztetik.

Hamarosan itt a nyár, a faültetések most megpihennek, de ősszel ismét nekiállunk és tovább zöldítjük Budapestet! – írta a Főkert közleményében.

Nyitókép: BKM/FŐKERT

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás