A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország 33 százaléka tart kutyát – írta mai számában a Népszava a Cofidis pénzintézet legutóbbi felmérésére hivatkozva.

Több mint 3 millió embernek van kutyája, ami a régió egyik legnagyobb ebtartó nemzetévé teszi hazánkat. A felmérés szerint területi eloszlás tekintetében az Alföldön a legnagyobb az ebsűrűség, ott a háztartások 45 százalékában van kutya.

A kutyás háztartás lényegesen gyakoribb a községekben (49 százalék), mint a városokban (33 százalék), Budapesten 22 százalék az arányuk. A kutatás szerint a diplomások és a legnagyobb jövedelműek tulajdonában az átlagosnál ritkábban, míg a középkorúak körében gyakrabban van eb.

A felmérésből az is kiderül, hogy a tulajdonosok 42 százaléka nem zárja ki, hogy lesz újabb kutyája.A kutatás feltérképezte a magyarországi menhelyek helyzetét is. A vezetőkkel készült mélyinterjúkból kiderült, hogy az ebek menhelyre kerülésének elsődleges oka a sok kóbor kutya (70%), amely az ivartalanítás hiányából fakadhat. A felelőtlen választás  28 százalékban játszik közre, sokan ugyanis nem gondolják át alaposan, hogy az életmódjukhoz milyen korú, aktivitású és fajtájú kutya illik.

Kiderült, hogy markáns eltérés van az emberek véleménye és a menhelyek tényleges problémái között. A magyar lakosság másképp vélekedik a menhelyek nehézségeiről, mint az érintettek. A magyarok úgy érzik, hogy legnagyobb probléma a menhelyeken a zsúfoltság (72%), az anyagi jellegű problémák (34%), valamint az, hogy nincs pénz az alkalmazottakra (18%).
A menhelyeket megkérdezve azonban a legégetőbb a pénz- és a szakember hiány (66%), a zsúfoltság (50%), és számottevő az egészségügyi ellátására fordítható forrás szűkössége (34%). A menhelyek segítése a lakosság körében a legnépszerűbb, a legtöbb támogatás ugyanis az emberek részéről (84%) és a civilszervezetektől (72%) érkezik, míg a cégek (40%) a harmadik helyen állnak a listán, ezt követi az önkormányzat (36%), a celebek (14%) és végül az állam (2%).

További részletek >>>
nepszava.hu/3010609_kutyaszemmel-magyarorszag

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek