A rovat kizárólagos támogatója
Egy friss tanulmány szerint több mint ötmilliárd telefon fogunk kidobni 2022-ben összesen. Ez olyan mértékű hulladékot jelent, hogy egymás után rakva a telefonok körbeérnék a bolygót az Egyenlítő körül, ha pedig egymásra pakolnánk őket, több mint 48 ezer kilométeres magasságba felérnének – százhússzor magasabbra, mint ahol a Nemzetközi Űrállomás kering, a magasság pedig a Hold-Föld távolság nyolcada.

A kutatást a Waste Electrical and Electronic Equipment Forum (WEEE) tagjai végezték júniustól szeptemberig, az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált hat országban 8775 háztartásban átlagosan 74 elektromos terméket használnak. Ezek között vannak telefonok, táblagépek, laptopok, elektromos szerszámok, hajszárítók és kenyérpirítók is – minden, ami elektromossággal működik, és háztartási terméknek lehet besorolni – írja a Study Finds.

Ebből a 74-ből átlagosan 13 felhalmozódó termék, kilenc használaton kívüli, négy pedig elromlott. A vizsgált országok között szerepelt Hollandia, az Egyesült Királyság, Szlovénia, Románia, Portugália és Libanon.

Nehéz elképzelni, hogy ez milyen elképesztő mennyiségű elektromos eszközt, és ezzel együtt elektromos hulladékot jelent tulajdonképpen.

„Csak 2022-ben a világszerte gyártott kisméretű elektromos és elektronikus berendezések – például mobiltelefonok, elektromos fogkefék, kenyérpirítók és fényképezőgépek – becslések szerint összesen 24,5 millió tonnát fognak nyomni, ami négyszerese a gízai piramisok súlyának. És ezek az apró tárgyak teszik ki a kukákba dobott és végül a hulladéklerakóba jutó vagy elégetett e-hulladék 8%-ának jelentős részét” – mondja Magdalena Charytanowicz, a WEEE Fórum munkatársa, az E-hulladékok Nemzetközi Napjának felelőse egy sajtóközleményben.

Ez nemcsak az elképesztő mennyiségű hulladék miatt probléma: az eszközökben számos olyan fontos anyag található, amit újra lehetne hasznosítani, ha megfelelően külön gyűjtenék a kommunális hulladéktól. Ezek felhasználhatók lehetnek új elektronikai eszközök vagy egyéb berendezések, például szélturbinák, elektromos autók akkumulátorai vagy napelemek gyártásához – mindez kulcsfontosságú a zöld, gazdaságos digitális átálláshoz.

A felmérés szerint a mobiltelefon a negyedik legtöbbet felhalmozott tárgy, annak ellenére, hogy értékes újrahasznosítható anyagok, például arany, réz, ezüst és palládium van benne. A mobiltelefonok teljes globális állománya – mind a használt, mind a felhalmozott eszközökre értve – körülbelül 16 milliárdos nagyságrendre rúg, ami körülbelül két telefont jelent fejenként világszerte.

Az ilyen tárgyak felhalmozásának okai eltérőek. A megkérdezettek 46 százaléka úgy gondolja, hogy a jövőben újra használni fogja a telefonját, 15 százaléka azt tervezi, hogy eladja vagy elajándékozza, 13 százalékuk számára pedig az eszköz szentimentális értékkel bír. További kilenc százalék gondolja úgy, hogy a cikknek jövőbeli értéke lehet, hét százalékuk pedig nem tudja, hogyan dobja el őket a megfelelő módon, hogy ne a kommunális hulladékban végezzék.

„Az elektronikus eszközök gyártásának és fogyasztásának folyamatos növekedése komoly környezeti hatásokkal jár. Az Európai Bizottság javaslatokat tesz a termék teljes életciklusára, kezdve a tervezéstől a begyűjtésig és a megfelelő kezelésig, amikor az ilyen eszközök elektronikus hulladékká válnak” – magyarázta Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetvédelmi, óceáni és halászati biztosa.

 Nagy Nikoletta NRG Report
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás