Hirdetés

Az idén 820,6 millió forint áll rendelkezésre a parlagfű okozta károk elleni védekezésre – mondta Gólya Gellért, a növényvédelmi hatóság vezetője.Magyarországon a parlagfű a múlt század 50-es éveiben a gyomnövények között még csak a 21. helyet foglalta el. Az utolsó, 1996-97-ben végzett országos gyomfelmérés szerint viszont az első helyre ugrott.

Magyarországon a mezőgazdaságilag megművelt terület nagysága mintegy 6,2 millió hektár. Ebből a területből mintegy ötmillió hektár fertőzött, 700 ezer hektár pedig erősen fertőzött. A parlagfű évente a mezőgazdasági termelőknek a szakértők felmérése szerint mintegy 32 milliárd forintos kárt okoz. Ugyanakkor a lakosság jelentős részét érintik a parlagfű okozta egészségi problémák, mivel ez a gyomnövény erősen allergén. Magyarországon mintegy két és félmillió ember szenved az allergiától, közel 50 százalékuk a parlagfű pollenjére érzékeny. A parlagfüvet ezért minden lehető eszközzel irtani kell, hiszen egy tő akár nyolcmilliárd pollent is kibocsáthat magából.

A parlagfű elleni védekezésre a múlt évben valamivel több mint egymilliárd forint állt rendelkezésre. Az idén ez az összeg 820,6 millió forint, ami az emberek adójának egy százalékából jött össze. A védekezésre szánt összegből 400 millió forintot a közérdekű védekezési munkák költségeinek megelőlegezésére lehet fordítani. A fennmaradó 420,6 millió forintot a Parlagfű-mentes Magyarországért elnevezésű tárcaközi bizottság programjainak finanszírozására lehet költeni. Ezek közé sorolták egyebek mellett a parlagfű elleni védekezés közmunkáit, a kommunikációs programokat, a pollencsapdák működtetését, továbbá a civil szervezetek támogatását, valamint az oktatási programok finanszírozását.

Gólya Gellért beszélt arról, hogy a parlagfű elleni védekezés nemcsak Közép-Európában, hanem az Európai Unió más országaiban, sőt a világ más részein is fontos. Ezért felkérték Magyarországot, hogy a védekezésben szerzett tapasztalatokat ossza meg az ügyben érintett országokkal.

Kapcsolódó anyagok:

Nincs intézkedési terv a parlagfű irtására

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás