A rovat kizárólagos támogatója

Biztonsággal repülhetnek ezentúl a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben, ahol 4 kilométer hosszú vezetékszakaszon 54 villanyoszlopot alakították át madárbaráttá.

Az  E.ON közleménye szerint most fejezik be a gemenci erdőn áthaladó 4 kilométeres villamos vezetékszakasz utolsó 400 méterének madárbaráttá alakítását. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben összesen 54 villanyoszlopon végeztek átépítéseket.
Mint írják, a madárvédelmi projekt kivitelezése az év elején indult. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON közösen határozták meg, hogy milyen munkálatokat szükséges elvégezni annak érdekében, hogy a gemenci madárvilág számára biztonságosabbá tegyék az erdőn áthaladó vezetékszakaszt.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegység oszlopaira korábban már kerültek úgynevezett szigetelőpapucsok, azonban a park igazgatósága egy nemzetközi pályázat segítségével lehetőséget kapott egy ennél jobb megoldás megvalósítására.
A közleményben idézik Németh Imrét, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: minden új hálózatot az állatok számára biztonságos módon tervezik meg, és a már meglévők veszélytelenné alakításával is folyamatosan haladnak a munkálatok. “Ebben a helyismeretet és helyszínre szabott tervezést igénylő munkában a természetvédelmi szakemberek útmutatása, partnersége elsődleges fontosságú”.

A kereszttartók cseréje mellett más módosításokra is sor került, azokon az oszlopokon, például kapcsolók, trafók esetében, ahol átépítésre nincs műszaki lehetőség, a veszélyes vezetékeket leburkolták, illetve hosszabb szigetelőket építettek be, ezzel is csökkentve az áramütés veszélyét.  A projekt során a Gemenc tájegységet átszelő 4 km hosszú vezetékszakaszon 54 oszlopot építettek át. Mivel a közelben egy rétisas pár is költött, a munkavégzést két szakaszra kellett osztani, hogy az átalakítással ne zavarják meg a költési időszakot. A februárban indult projekt most ér a végéhez, a költés sikeres volt, így az utolsó munkafázist – a fészekközeli kereszttartók cseréjét a madarak számára biztonságosabb, új kialakítású eszközökre – a rétisaspár-fészek zónájában is befejezhetik a szakemberek.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója hangsúlyozta, hogy a lehető legtermészetesebb, zavartalan környezetet szeretnék biztosítani a Gemenc állatvilága, köztük a madarak számára. “A fekete gólyától a rétisason át számos védett faj él ezen a területen, ez az összefogás értük, róluk szólt”.

A DANUBEparksConected pályázatról: 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegységében a madárvédelmi program a DANUBEparksConected DTP-1,005,2.3 pályázat keretében valósult meg, ennek keretében a DDNPI bruttó 8.598.669 Ft-ot biztosított az E.ON számára a vezeték átépítésére. A fenti pályázat a Duna Transznacionális Program részeként egy nemzetközi összefogás keretében a Duna mint ökológiai folyosó védelmét és fejlesztését tűzte ki célul. Mivel a Duna és hullámtere a madárvonulás egyik fontos európai útvonala, ezért foglalkoznak azzal is, hogy az ott található elektromos vezetékek minél kevesebb madár sérülését, pusztulását okozzák akár áramütés, akár ütközés által. Mivel az áramszolgáltató által alkalmazott fejszerkezet típus viszonylag újnak számít, ezért a DDNPI munkatársai folyamatosan figyelemmel fogják követni annak hatékonyságát.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek