A rovat kizárólagos támogatója

Kína 3 tartományának erdeiben 268-cal több pandát találtak, mint 10 éve. Igaz, most nagyobb területet fésültek át, mint annak idején, de a faj továbbra is veszélyeztetett. Most 1864 vadon élő pandák tartanak számon. Korlátozott sikerű a “vissza a természetbe” program.

Kína három tartományának erdőiben 268-cal több pandát találtak, mint tíz évvel ezelőtt. A vadon élő pandák száma tehát 1864 – derült ki egy a napokban közreadott átfogó jelentésből.  Az állami erdészeti hivatal illetékesei elmondták, hogy 2011 és 2014 között pandaszámlálók ezrei fésülték át Szecsuan, Senhszi és Kanszu tartomány hat hegységének erdeit, mintegy 4,36 millió hektárnyi területet. A pandák kétharmada az ország 67 természetvédelmi területén, csaknem 2,6 millió hektáron él, a területük nagyjából 12 százalékkal bővült. Kétharmaduk, 1347 panda Szecsuan délnyugati erdeiben él.

Eddig négy, pandákkal kapcsolatos átfogó vizsgálat készült Kínában 1976 óta. Az előző felmérést 1998 és 2002 között végezték, és akkor 1596 állatot vettek nyilvántartásba. A szakemberek ugyanakkor megjegyezték, hogy a legfrissebb felmérés fogta át az eddigi legnagyobb területet, az előzőhöz képest 72 százalékkal nagyobbat, ezért a friss eredmények csak részben hasonlíthatók össze a korábbiakkal.
2013 végén 375 óráspanda élt fogságban, köztük 116 hím és 209 nőstény – áll a friss statisztikákban. Ez jelentős növekedés a tíz évvel korábbi helyzethez képest, amikor még csak 164-en voltak. Tavaly júniusban 17 külföldi állatkertben volt panda, kutatási, megfigyelési célból pedig a világ 12 országában 42 élt.

A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az erdőkben 24 kisebb csoportban 223 panda helyzete különösen veszélyeztetett, elsősorban földrajzi elszigeteltségük miatt. Élőhelyeiket építkezések – vízerőművek, utak, magasfeszültségű távvezetékek, bányák, turisztikai látványosságok és lakóházak – miatt feldarabolták. Mindeközben a tenyésztőközpontok nem tudtak átütő sikereket felmutatni a genetikai kutatásokban, az állatok túlélőképességének javításában.  Sokhelyütt anyagi okokkal vagy éppen a megfelelően képzett személyzet hiányával magyarázzák a "vissza a természetbe" program korlátozott sikerét. A szakemberek mindazonáltal továbbra is arra törekszenek, hogy a pandákat – megfelelően felkészítve – idővel visszaengedjék természetes környezetükbe. (MTI)

Óriási hír az óriáspandáknak

A kínai kormány legújabb felmérése szerint a vadon élő óriáspandák száma 268-al növekedett az elmúlt évtizedben, így számuk mára eléri az 1864-et.  A legutolsó, 2003-as felméréshez képest ez 16,8%-os emelkedést jelent. A vadvédelem globális szimbólumai, a vadon élő óriáspandák csak a kínai Szecsuán, Sanhszi és Gansu tartományok hegyvidékein fordulnak elő. A Negyedik Nemzeti Óriáspanda Felmérés szerint a pandák egyes előfordulási területei is növekedtek Kína szerte, így élőhelyük már 2.577.000 hektár, ami 2003 óta több 10%-os bővülést jelent.
"Ezek az eredmények a kínai kormány fajvédelmi munkájának sikereit bizonyítják," mondta Xiaohai Liu, a WWF Kína programigazgatója. "A vadon élő óriáspanda védelemének érdekében sokféle tevékenyég zajlik. A kormány helyes lépést tett, amikor a különböző erőfeszítéseket egyesítette, és segítette a természetvédelmi szervezetek munkáját, beleértve a WWF-ét is."
A pandák számának növekedése a kínai kormány természetvédelmi politikájának köszönhető.
"A WWF örömmel látja ez a jelentős természetvédelmi eredményt – mind a pandák számának, mind az életterületüknek növekedését az elmúlt tíz évben" – mondta Liu.

A WWF azzal támogatja a kormány munkáját, hogy természetvédelmi területeket hoz létre és olyan ökológiai hálózatokat alakít ki a pandáknak, amelyek az erdők és bambuszban gazdag területek összeköttetését biztosítják., Ezzel hozzásegítsék a pandákat a táplálékszerzéshez és a potenciális párosodó partnerek felkutatásához.
A WWF 2015-től 2025-ig tartó természetvédelmi stratégiája meghatározza a pandavédelem sorsát, elsősorban a pandák élőhelyére, valamint a természetvédelem és a helyi fenntartható fejlődés közötti egyensúly megteremtésére összpontosítva. "A WWF továbbra is együtt fog dolgozni a partnereivel és a lakossággal, hogy megvédje a vadon élő óriáspanda populációt, és élőhelyüket" – mondta Liu.
 

Takonykóros pandák Kínában

Takonykóros pandák Kínában

2014 decemberében takonykórjárvány tört ki egy tenyésztőtelep pandái közt a kínai Sanhszi tartományban. A betegség akkor 4 állatot fertőzött meg, egyikük decemberben el is pusztult.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek